Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Er det skadeligt at knække fingre?


Opdateret: 4. Maj 2019

Knæk, knæk, knæk. Lyden af fingre, der knækker, er sjældent rar for omverdenen. Men om den ligefrem er skadelig, får du svar på her.

Du får gigt af at knække fingre. Har du også hørt den advarsel før? Så lad os starte med at slå fast: Det er ikke rigtigt. Det er hverken skadeligt eller gavnligt. Det fortæller speciallæge i ortopædkirurgi Hans Gad Johannsen.

Knæk-lyden er en eksplosion

Mere om undertryk og vakuum

Undertryk opstår, når et rum har lavere tryk end det omkringliggende rum.Måske kan du huske det fra fysisk-forsøg i skolen: Du tager en flødebolle og sætter den ind i en glaskuppel. Efterfølgende suger du luften ud af glaskuplen – og skaber dermed et undertryk. I takt med at luften suges ud, vil flødebollen vokse sig større og udfylde pladsen for den luft, der suges ud. På samme måde vil en luftboble i et led vokse sig større og større i takt med, at trykket i den omkringliggende ledvæske falder.

Frygten for gigt hænger måske sammen med, at man tror, at knækket kommer fra knogleleddet. Men det gør det ikke. Knæklyden opstår, fordi en luftboble i ledvæsken inde i leddet eksploderer.

Og hold godt fast, for nu bliver det teknisk…

Altså: Inde i leddet er der noget ledvæske, som gør, at leddet kan bevæge sig. Når man knækker fingre, trækker man leddene fra hinanden, så der bliver mere plads. Det gør, at trykket i væsken falder, og der dannes en lille luftboble. Da der er skabt et undertryk (vacuum) i leddet vil luftboblen udvide sig og eksplodere. Hele denne proces sker i de brøkdele af sekunder, det tager at knække fingrene.

Når luftboblen eksploderer, bliver den til bitte små partikler, som opløses i ledvæsken, og trykket normaliseres. Først efter 20 minutters tid har væskerne fordelt sig som før, så man igen kan knække fingre, forklarer Hans Gad Johannsen.

Der er ingen som helst evidens for, at det at knække fingre skulle være skadeligt. Det gør heller ikke ondt – mange beskriver det nærmest som en lindring eller lettelse, tilføjer han.

Kiropraktorer frembringer samme knæk

I hovedtræk er det det samme, der sker, når en kiropraktor bringer led til yderpositioner og laver 'knæk' i forskellige led. På samme måde som ved fingerknæk oplever mange en fornemmelse af ro og frihed omkring nakken, rygsøjlen eller andre led, der bliver behandlet.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.