Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frossen skulder (Kapsulit)

Hvis du oplever smerter og stivhed i og omkring skulderleddet og har svært ved at bevæge armen, kan du have fået en frossen skulder. De fleste tilfælde går over af sig selv, mens andre skal behandles, evt. med binyrebarkhormon.

Opdateret: 18. September 2015

Hvad er en frossen skulder?

Omkring skulderleddet sidder en række ledbånd, der holder skulderleddet på plads. En betændelse i disse ledbånd vil medføre, at man ikke kan bevæge sin arm så frit, som man normalt kan, og at man vil have ondt, når man forsøger at bevæge den. Man kan opleve problemer med at gøre de dagligdagsting, man plejer, såsom at klæde sig på eller køre bil. Denne tilstand kaldes en frossen skulder.

Symptomer på en frossen skulder kan være smerter, og at man bliver mere og mere stiv i skulderleddet og dårligere til at bevæge det. Nogle personer vil udover at have ondt i selve skulderen også opleve smerter på ydersiden af overarmen. Smerterne behøver ikke altid opstå, fordi man bevæger sig, nogle har ondt, selv når de slapper af eller sover.

Hvorfor får man en frossen skulder?

Der findes ikke et enkelt godt svar på, hvorfor nogle mennesker får en frossen skulder. Nogle får det uden en egentlig årsag, andre får det efter et fald, hvor de har taget fra med skulderen. Man kan også få en frossen skulder, hvis man har leddegigt, sukkersyge eller skulderen har være immobiliseret, det vil sige, at man ikke har bevæget den over længere tid.

Generne med smerter og formindsket bevægelighed i skulden varer sædvanligvis i et til to år, men kan i sjældnere tilfælde vare længere tid. Det er typisk personer på 40-70 år, der får en frossen skulder, og det ses lige hyppigt hos mænd og kvinder.

Hvordan kan man behandle en frossen skulder?

I første omgang kan man tage almindelig smertestillende håndkøbsmedicin og se, om det er nok til at tage smerterne.

Hos de fleste vil smerterne og den nedsatte bevægelighed i leddet gå i sig selv efter et stykke tid, hos andre kan det blive nødvendigt at afkorte forløbet ved at forsøge sig med binyrebarkhormonindsprøjtninger. Binyrebarkhormon indsprøjtes af en læge i skulderleddet og virker ved at bekæmpe infektionen i leddet og samtidig lindre smerterne.

Ved hjælp af en kikkertoperation kan man gå ind og løsne op i skulderleddet. Dette vil ikke fjerne alle gener med det samme, men forløbet med den frosne skulder vil kunne afkortes betydeligt.

Fysioterapi har ikke effekt på en frossen skulder og kan i værste fald gøre tilstanden værre, så man får flere smerter og endnu mindre bevægelighed i skulderen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.