Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Springfinger (digitus saltans)

Springfinger er en tilstand, hvor et fingerled låser sig fast, mens det er bøjet. Årsagen er ukendt, men man kan forsøge at rette fingeren ud selv.

Opdateret: 18. September 2015

Hvad er en springfinger?

Springfinger er en tilstand, hvor et fingerled låser sig fast, mens det er bøjet. Aflåsningen sker, fordi fingersenen, der forbinder fingerens muskel med fingerknoglen, hæver op, og derfor kommer i klemme under seneskeden, der omgiver senen nogle steder. Sker dette, kan man have problemer med at strække fingeren ud, efter man har haft den bukket.

Hvorfor får man en springfinger?

Årsagen til, at nogle mennesker oplever at have en springfinger, er ikke kendt. Formentlig kan overbelastning af en finger i nogle tilfælde resultere i springfinger.

Fakta om springfinger

Hos voksne er det oftest langefingeren eller ringfingeren, der udvikler sig til en springfinger.

Børn kan også have springfinger, nogle er endda født med det. Hos dem er det typisk tommelfingeren, der sætter sig fast, og det behandles oftest med træning eller ved at holde den i ro.

Ældre personer, oftest kvinder og personer der har diabetes, leddegigt (reumatoid arthritis) eller karpaltunnelsyndrom, har større risiko end den øvrige befolkningen for at få en springfinger.

Hvordan kan man behandle en springfinger?

Ofte kan man løsne springfingeren og rette den ud igen ved at bruge den anden hånd eller eventuelt et dørhåndtag eller andet med en afrundet overflade. Dette afhjælper dog typisk kun problemet kortvarigt, og fingeren vil i de fleste tilfælde sætte sig fast igen på et senere tidspunkt.

Man kan få indsprøjtet steroidhormon omkring den berørte sene, men det er forskelligt fra person til person, hvor godt det virker.

Hvis der ikke er effekt af steroidinjektion, kan man få foretaget et lille kirurgisk indgreb i lokalbedøvelse: Seneskeden gennemskæres, så den hævede sene kan bevæge sig frit, uden at blive fanget under seneskeden.
Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.