Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Muskler, led og knogler

Knoglebiopsi

Ved Knoglebiopsi udtager lægen lidt af det hårde knoglevæv for at undersøge det. Knoglebiopsi er altså ikke det samme som knoglemarvsbiopsi, hvor man udtager en prøve af den blødere knoglemarv.

Opdateret: 1. December 2000

Hvad er en Knoglebiopsi?

Ved Knoglebiopsi udtager lægen lidt af det hårde knoglevæv for at undersøge det. Knoglebiopsi er altså ikke det samme som knoglemarvsbiopsi, hvor man udtager en prøve af den blødere knoglemarv.

Hvad kan lægen se ved undersøgelsen?

Lægen bruger undersøgelsen til at undersøge opbygningen af dit knoglevæv. Desuden er det muligt at undersøge, hvor hurtigt knoglevævet nedbrydes og opbygges igen.

Hvad skal jeg gøre før undersøgelsen?

Før Knoglebiopsien udføres, skal du nogle dage i forvejen have indtaget nogle tabletter med antibiotika imod infektioner. Dem kan du eventuelt få udleveret på afdelingen, hvor du skal undersøges.

Hvad sker der ved selve undersøgelsen?

  • Først lægger lægen et drop i din arm. Det består af en kanyle med en slange på hvorigennem der løber smertestillende og beroligende medicin ind. Desuden bliver du lobedøvet på det sted, hvor knogleprøven skal udtages.

  • Lægen lægger først et lille snit over den øverste bageste del af hoftebenskammen, så det bliver muligt at udtage prøven. Såret lukkes med nogle få sting, der skal sidde ca. en uge. Stingene kan du få fjernet hos din egen læge.

Hvor lang tid tager undersøgelsen?

Udtalgelsen af knogleprøven tager sjældent mere end en halv til en hel time.

Skal man indlægges på sygehuset?

Det er ikke nødvendigt at blive indlagt på sygehuset, men efter undersøgelsen er skal du ligge i sengen i ca. 4 timer. Herefter kan du gå rundt som normalt. Du kan vælge at tage hjem samme dag, men som regel vil du være indlagt til den næste dag.

Hvornår får jeg resultatet af undersøgelsen?

Selve undersøgelsesmetoden er ret langvarig. Derfor kan det godt tage flere måneder, før du kan få resultatet af undersøgelsen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons