Lægemiddelstyrelsen har siden november måned 2019 givet mere end 430 praksislæger en udleveringstilladelse til fnatmedicin. Det har betydet hurtigere behandling hos egen læge.
Fnatmiderne har de seneste år bredt sig rundt i store dele af Danmark, og umiddelbart er der ikke noget, som tyder på, at den lille kløende larve har løsnet sit greb.
Senest besluttede Lægemiddelstyrelsen i slutningen af november at tilbyde de praktiserende læger en generel udleveringstilladelse, der normalt er forbeholdt hudlægerne, og som gør det muligt at ordinere de udenlandske fnat-lægemidler Tenutex samt tabletterne Stromectol og Scabiora efter behov på baggrund af én enkelt ansøgning til Lægemiddelstyrelsen.
Et tilbud som 430 praktiserende læger indtil videre har benyttet sig af.
Og ifølge Carsten Sand, overlæge på hudafdelingen på Bispebjerg Hospital, kan det store antal forhåbentlig afhjælpe det rødglødende pres af fnatpatienter, som har lagt sig som en tung dyne over landets speciallæger og dermatologiske afdelinger.
- Det høje antal læger, som har ansøgt om en generel udleveringstilladelse, er et udtryk for, at de nuværende problemer med fnat hersker i store dele af landet. På hudafdelingerne i København har vi nu lagt den strategi, at vi som udgangspunkt ikke længere modtager patienter med fnat, fordi den praktiserende læge bedre og hurtigere kan hjælpe patienterne med udleveringstilladelsen i hånden. Vi forventer derfor, at der nu kommer et dyk i antallet af henvisninger, siger Carsten Sand.
Læs mere om årsag og symptomer på fnat
De mange fnat-udbrud skyldes ifølge Carsten Sand primært, at Nix-cremen, der er den eneste primære behandling af fnat i Danmark, viser tydelige tegn på resistens.
- Vi har indtryk af, at Nix-cremen svigter en betydelig del af vores patienter i øjeblikket. Det seneste års tid har vi fået rigtig mange patienter, der har prøvet Nix og anvendt det efter forskrifterne. Det betyder, at der må være en del af de fnatmider, der cirkulerer rundt, som er resistente over for Permethrinen. Det er kedeligt, fordi det har været det primære produkt i mange år, men dermed er det jo også akilleshælen, fordi man ikke har kunnet veksle mellem flere behandlingsmuligheder,siger Carsten Sand.
Få mere information på Lægemiddelstyrelsens temaside om behandling af fnat.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Sidst opdateret: 17.01.2020