Næsten en tredjedel af danske skolebørn i de større klasser lever ikke op til anbefalingen om en times daglig motion. Det viser en ny undersøgelse.
74 procent af de 11-15-årige bevæger sig for lidt i forhold til anbefalingen om at motionere minimum én time om dagen som barn. Gennemsnitligt bevæger alle børn i denne alder sig 48 minutter dagligt. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed.
Undersøgelsen viste, at det især var de ældste af børnene, der havde et for lavt aktivitetsniveau i forhold til den anbefalede times motion. Drengene på 11 år var eksempelvis tæt på at leve op til den anbefalede mængde motion ved dagligt at bevæge sig gennemsnitligt 57 minutter. Derimod var drengene på 15 år i gennemsnit kun aktive i 41 minutter dagligt, hvilket vil sige hele 19 minutter mindre end anbefalingen. På samme måde sås det hos pigerne, at aktivitetsniveauet faldt med alderen.
Desuden viste undersøgelsen også, at pigerne i gennemsnit havde et lavere aktivitetsniveau end drengene. Hele 81 procent af pigerne mellem 11 og 15 år levede ikke op til den anbefalede times motion sammenlignet med 61 procent af drengene i samme alder.
I undersøgelsen deltog 1.677 børn fordelt på 31 skoler. Der har før været foretaget lignende undersøgelser, der ligeledes viste, at de 11-15-årige bevægede sig for lidt. Denne nye undersøgelse bakker altså tidligere resultater op. Den er samtidig den mest præcise og objektive til dato, fordi børnene blev bedt om at gå rundt med en avanceret skridttæller på benet i en uge, hvor de tidligere undersøgelser bygger på data, som børn og forældre selv har skullet indrapportere.
Læs også: Skolebørn og motion
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn mellem fem og 17 år bevæger sig minimum 60 minutter om dagen med en intensitet, der er moderat til høj. Hvis man vælger at dele motionen op, skal det desuden være af en varighed på mindst 10 minutter per aktivitetsgang.
Mindst tre gange ugentligt skal den fysiske aktivitet desuden være af høj intensitet og vare 30 minutter eller derover. Her skal indgå en type motion, der øger knoglestyrke og bevægelighed.
Se alle artikler om Sport og motion
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: SDU og Sundhedsstyrelsen
Sidst opdateret: 03.09.2019