Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Sport og motion

Anabole steroider og testosteron

Anabole steroider inkluderer det naturlige testosteron samt stoffer med testosteronlignende effekt. Disse stoffer har bl.a. muskelopbyggende virkning.


Opdateret: 23. Juni 2020

Hvad er testosteron og anabole steroider?

Anabole steroider inkluderer det naturlige testosteron samt stoffer med testosteronlignende effekt. Disse stoffer påvirker på forskellig vis kroppen med henblik på bestemte effekter, heriblandt muskelopbygning.

Testosteron har anabole såvel som androgene effekter.

Anabol betyder ’løfte op’ på græsk. Den mest velkendte anabole effekt af testosteron er direkte stimulering af proteinsyntese (nydannelse af protein) og dermed øgning af muskelmassen.

Androgen betyder ’mandlig’ på græsk, og eksempler på den mandlige effekt kan være: udvikling af primære (testikler) og sekundære mandlige kønskarakter (kropsbehåring, skægvækst og stemmeændring i puberteten).

Testosteron dannes naturligt hos alle raske personer efter puberteten, men i lavere koncentration hos kvinder. Testosteron produceres for cirka 95 procents vedkommende i testiklerne hos mænd, mens fem procent kommer fra binyrerne. Kvinder har testosteronproduktion i æggestokke og i binyrer. Testosteron, der anvendes til medicinsk behandling af mænd med nedsat testosteronniveau, svarer til det naturlige testosteron.

Hvordan virker testosteron og anabole steroider?

Testosteron og anabole steroider stimulerer dannelsen af protein og øger dermed muskelmassen. Effekten bliver størst, når testosteron kombineres med træning, specielt styrketræning.

Forskning har siden midten af 1990’erne vist, at der er sammenhæng mellem testosteron/anabole steroider og vækst af muskelmasse og øget muskelstyrke. Omvendt er det alders-relaterede fald i testosteron relateret til en reducering i muskelmassen. Samtidig falder også potentialet til at kunne opbygge muskelmasse ved træning.

Testosteron og anabole steroider virker ved at binde sig til en såkaldt androgen receptor i forskellige celler i kroppen, herunder muskelceller. Når receptoren aktiveres af testosteron eller anabole steroider, starter det en række funktioner i cellen. I muskelceller har disse funktioner til formål at få musklen til at vokse.

Når man stopper med at bruge anabole steroider, vil det typisk resultere i tab af muskelmasse. Men et tidligere studie på mus tyder på, at der er en fordel ved tidligere anvendelse af anabole steroider, når man genoptager styrketræningen. Det vil sige, at tidligere dopingbrug måske giver et større potentiale for genopbygning af muskelmassen ved styrketræning uden doping, selv efter flere års pause fra styrketræning og brug af anabole steroider. Dette potentiale kaldes ’muscle-memory’, men der er endnu ikke foretaget noget studie på mennesker.

Lovlig og ulovlig brug af testosteron og anabole steroider

Lovlig brug

Som medicinsk behandling anvendes testosteron til patienter, der ikke selv producerer en tilstrækkelig mængde testosteron. Testosteron gives oftest som indsprøjtning, men kan også påføres og optages via huden i form af gel, samt indtages som tablet. Det er meget forskelligt, hvor meget af testosteronet, der bliver optaget, når det gives som tablet. Andre anabole steroider end testosteron bliver ikke brugt til medicinsk behandling.

Der er stor forskningsaktivitet i udviklingen af nye testosteronlignende præparater, hvor der er fokus på den ønskede anabole effekt (muskelopbyggende) uden samtidig at få de androgene effekter (for eksempel skægvækst og dybere stemme) - mens man ligeledes forsøger at undgå den naturlige omdannelse til østradiol, som er et østrogen-lignende hormon (kvindeligt kønshormon).

Et eksempel på en mulig fremtidig behandling er et SARM (Selective Androgen Receptor Modulator). Et SARM aktiverer androgenreceptoren, og der opnås en anabol effekt, men der er mindsket androgen- og østrogeneffekt. Derfor vil et SARM teoretisk set kunne anvendes både til mænd og kvinder, der har behov for den anabole effekt for eksempel i rekonvalescensperioden efter langvarigt sengeleje, ved knogleskørhed og ved aldersbetinget muskel- og funktionstab.

Ulovlig brug

Mange af disse nyudviklede medikamenter anvendes også ulovligt som doping den dag i dag, men de første rapporter om ulovlig brug af testosteron og anabole steroider som præstationsfremmende middel (doping) i elitesport stammer fra starten af 1950’erne, hvor amerikanske og sovjetiske vægtløftere formentligt var de første brugere. I 1960’erne begyndte atletikken, specielt sprint- og kastedisciplinerne, at benytte sig af testosteron og anabole steroider. Brugen af disse præparater findes fortsat i elitesport, og har siden 1980’erne bredt sig til et bredt spekter af sportsgrene. Samtidig har brugen af testosteron og anabole steroider været en del af fitness- og bodybuildingmiljøet, både blandt motionister og professionelle, over det meste af verden.

Væksthormon, insulin og IGF-I

I dopingmæssig sammenhæng anvendes til tider også andre stoffer med anabole (vækst-stimulerende) egenskaber som væksthormon, insulin og insulin-like-growth-factor-I (IGF-I) samtidig med anabole steroider med henblik på yderligere effekt på muskelmassen og fedtforbrændingen. Derudover benyttes der typisk præparater (antiøstrogener og hCG), der minimerer bivirkningerne af testosteron og anabole steroider. Udtrykket ’stacking’ bruges, når flere forskellige anabole steroider kombineres med andre stoffer.

En typisk medicinsk behandlingsdosis af testosteron er på 1000 mg testosteron som indsprøjtning i musklen hver 12. uge. En samlet doping-relateret dosis af testosteron og andre anabole steroider er typisk meget højere (~500-1000 mg per uge). Præparaterne tages ofte i kure af 12 ugers varighed med pauser af tilsvarende længde med henblik på at mindske bivirkningerne. Det er kendt, at disse cyklusser (kur/pause) gentages i årevis.

I Danmark er det forbudt som almen borger at fremstille, indføre, udføre, forhandle, udlevere, fordele eller besidde anabole steroider. Er man konkurrence-sportsudøver eller medlem af et fitnesscenter med aftale med Anti-Doping Danmark, gælder det også, at det er forbudt at have over et vist niveau af anabole steroider i kroppen.

Hvorfor benytter man testosteron og anabole steroider som doping?

Det er vigtigt at skelne mellem elitesportsudøvere og motionisters anvendelse af testosteron og anabole steroider. Hvor elitesportsudøvere i udgangspunktet kun søger den præstationsfremmende effekt (øget muskelstyrke/-masse), har motionister også andre bevæggrunde som udseende, identitet, velvære m.m.

Elitesportsudøvere fra mange forskellige sportsgrene benytter testosteron og anabole steroider som doping, men anvendelsen har størst udbredelse i sportsgrene hvor styrke, hurtighed og muskelmasse er udslagsgivende, det vil sige bodybuilding, atletikkens kaste- og sprintdiscipliner, vægtløftning, cross-fit og styrkeløft. Der er også set anvendelse af testosteron og anabole steroider i langdistancesportsgrene, for eksempel cykling, hvor stofferne kan fremme udholdenhedsevne ved stimulation af dannelse af røde blodlegemer (iltbærende blodceller), og hvor præparaterne kan fremme restitutionsevnen.

Hvilke bivirkninger er der ved brug af testosteron og anabole steroider?

Følgende er afgørende for den risiko, man løber ved brug af testosteron og anabole steroider:

  • dosis
  • varighed af kur/behandlingsperiode
  • alder
  • køn
  • generelt helbred
  • tobaksforbrug
  • blandingsbrug (anvendelse af eks. euforiserende stoffer)

De bivirkninger, man kan opleve som følge af testosteron og anabole steroider, afhænger af hvilken type anabolt stof, der er anvendt. Den androgene effekt af testosteron medfører hos begge køn blandt andet acne (bumser) og tab af hovedhår. Mændenes testikler bliver små, deres egen produktionen af sædceller falder, hvilket kan lede til reduceret fertilitet (uønsket barnløshed). Desuden øges omsætningen af testosteron til østradiol (østrogen-lignende hormon) ved høje testosteronniveauer, hvilket hos mænd kan medføre dannelse af brystvæv. Størrelsen af blærehalskirtlen (prostata) øges hos mænd, mens sammenhængen med udvikling af prostatakræft er uafklaret. Når anvendelsen af testosteron ophører, kan det vare måneder til år, før mænds egen produktion af testosteron er normaliseret.

Kvinder kan få uønsket hårvækst i ansigtet og på kroppen (hirsutisme), dybere, mandig stemme, mindre bryster og forstørret klitoris. Også hos kvinder kan anvendelse af anabole steroider lede til nedsat fertilitet (uønsket barnløshed).

For begge køn kan brug af testosteron og anabole steroider være forbundet med øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Der kan være flere risikofaktorer som blandt andet forhøjet blodtryk, øget blodprocent (øget viskositet) samt højere niveau af kolesteroltypen LDL og lavere niveau af det ’gavnlige’ HDL. Forskning tyder på, at behandling af ældre, skrøbelige mænd med testosteron er forbundet med øget forekomst af hjertekarsygdom.

Det er vigtigt at pointere, at meget af den videnskabelige litteratur, der dokumenterer disse potentielle bivirkninger på hjerte og kar anvender lave til moderate doser af testosteron, så effekten af højere doser og af diverse anabole steroider er ukendt.

Samtidig er det vigtigt at være opmærksom på, at der ikke er kvalitetskontrol i produktionen af anabole steroider, der købes på det sorte marked, og at nogle af de anabole steroider kan give leverpåvirkning.

Derudover kan brug af testosteron og anabole steroider potentielt medføre øget aggressivitet. Dette fænomen er veldokumenteret i dyr, men mere uafklaret i mennesker, da personlighed (individuelle psykiske, følelsesmæssige og kognitive faktorer) synes at have betydning for, hvordan menneskers aggression påvirkes af testosteron og anabole steroider. Brug af testosteron og anabole steroider vil således snarere forstærke de psykiske træk, man har i forvejen, og dermed øge eksisterende aggressivitet eller tendens til depression.

Brugeren kan få en identitets-baseret afhængighed, som både er fysisk og psykisk betinget henholdsvis i den opbyggede muskelmasse og i den ”mentale optur” testosteron og anabole steroider kan give. Efter en afsluttet kur kan der opstå en følelse af fysisk tab (muskelmasse) og manglende psykisk overskud, der kan lede til et varigt afhængighedsforhold.

Hvordan kan man komme ud af et misbrug af testosteron og anabole steroider?

Hvis man anvender testosteron og/eller anabole steroider og ønsker at komme ud af sit misbrug, kan det være nødvendigt at gå i dialog med ens pårørende og fagfolk. Pårørende og/eller fagfolk bør i den forbindelse undersøge brugerens bevæggrunde for anvendelse af testosteron og/eller anabole steroider og prøve at få et overblik over brugerens privatliv: kæreste, venner, arbejds- og/eller uddannelsessituation, natteliv og udfordringer generelt, som kan være med til at sætte et brug af testosteron og/eller anabole steroider i perspektiv.Det handler om at forstå brugen af testosteron og/eller anabole steroider i den rette kontekst. Med reference til bogen ”Motionsdoping – styrketræning, identitet og kultur” af Ask Vest Christiansen, er brugen af testosteron og anabole steroider kompleks og kan være forbundet med andre grunde, end dem der gør sig gældende for de fleste andre rusmidler, f.eks. kan anvendelse af anabole steroider være forbundet til skabelse af ens identitet. Således kan den største hindring for ophør med anabole steroider være den identitetsbaserede afhængighed. Situationen er mere alvorlig, hvis brugen er kombineret med afhængighed af alkohol og euforiserende stoffer. Det er i denne forbindelse vigtigt, at dialogen bygger på gensidig respekt. Det er nødvendigt at acceptere, at jagten på den muskuløse krop er en meget stærk drivkraft.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.