Annonce

Anoreksi øger risikoen for hjertesygdomme

En undersøgelse viser, at personer med anoreksi har ti gange højere risiko for at få en alvorlig hjerterytmeforstyrrelse end andre på længere sigt.

Anoreksi er en spiseforstyrrelse, som især rammer unge i alderen 12-20 år og primært piger. Anoreksi kan have flere fysiske konsekvenser som følge af underernæring, blandt andet svimmelhed, træthed, søvnbesvær, mavesmerter og påvirkning af lever og nyrer.

Et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet indikerer, at patienter med anoreksi over 18 år på længere sigt har en forhøjet risiko for at få hjerterytmeforstyrrelser sammenlignet med andre, som ikke har sygdommen.

Læs også: Kendetegn ved anoreksi

Øget risiko for hjerterytmeforstyrrelser

Forskerne har undersøgt 430 voksne med anoreksi, hvoraf alle personerne har fået lavet et hjertediagram, hvor man har målt deres QT-interval, som måler den tid, det tager hjertet at pumpe blod ud i løbet af et hjerteslag. Resultaterne blev sammenlignet med en tilsvarende gruppe, som ikke har sygdommen.

Det viste sig, at personerne med anoreksi ikke havde en øget risiko for at få et forlænget QT-interval. Dog fandt forskerne frem til, at de kan have en større tendens til at udvikle hjerterytmeforstyrrelser. Årsagen er dog endnu ikke kendt.

Læs også: Hvad er bulimi?

Højere dødelighed

Studiet viste også, at dødeligheden er 11 gange hyppigere hos personer med anoreksi, som først har startet behandling for sygdommen som voksen.

Studiet understreger, hvor vigtigt det er at forebygge, tidligt diagnosticere og behandle personer med anoreksi.

Læs også: Når maden bliver en fjende

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Aarhus Universitet, QTc Interval and Risk of Cardiac Events in Adults With Anorexia Nervosa og Netdoktors egen side: Anoreksi.

Sidst opdateret: 25.09.2018

Annonce