Annonce

Antibiotika trækkes tilbage

Lægemiddelstyrelsen trækker antibiotika-midlet Dicillin tilbage. Det skyldes en formodning om, at man kan blive smittet med multiresistente bakterier gennem midlet.

I løbet af de seneste fire måneder, er der ni patienter, der har været i behandling med Dicillin Sandoz 500 mg kapsler, som er blevet smittet med multiresistente CPO-bakterier. Derfor mistænker Lægemiddelstyrelsen, at bakterien stammer fra lægemidlet. Dicillin er et antibiotikum, der bruges til behandling af infektioner med bakterier, der er blevet resistente overfor almindeligt penicillin. Det gives blandt andet ved betændelse i sår.

Hvad skal du gøre, hvis du er i behandling med Dicillin?

Er du i behandling med Dicillin Sandoz 500mg, er det vigtigt, at du ikke stopper din behandling. Du skal derimod gå på apoteket og få ombyttet din medicin til et andet antibiotika-præparat, og fortsætte behandlingen. Det vil ikke koste ekstra at få ombyttet medicinen, og du behøver ikke gå til lægen for at få en ny recept.

Skal du indlægges på et sygehus, eller skal du til lægen med en infektion, og er du blevet behandlet med Dicillin Sandoz indenfor de seneste fire måneder, skal du fortælle, at du har taget medicinen.

Der er en formodning om, at det er et enkelt parti Dicillin, som er skyld i smitten, men alle Dicillin-pakker er blevet tilbagekaldt, indtil man har fundet ud af, hvor bakterien præcis kommer fra.

Hvad er multiresistente CPO-bakterier?

De multiresistente CPO-bakterier er en fællesbetegnelse for en gruppe af bakterier, der er modstandsdygtige over for de typer af antibiotika, man normalt bruger til at behandle multiresistente infektioner. Hvis man er blevet smittet med bakterien og får brug for at blive behandlet med antibiotika, skal man derfor behandles med en særlig type antibiotika, der er effektiv mod bakterien.

Læs mere om resistente bakterier her

Du bliver ikke nødvendigvis syg af bakterien

Selvom situationen er alvorlig, er det vigtigt at huske på, at man ikke nødvendigvis bliver syg, hvis man har fået bakterien. Tyra Grove Krause, der er faglig direktør for Epidemiologisk Infektionsberedskab i Statens Serum Institut, fortæller:

- Man skal huske, at man ikke bliver syg af at have de her bakterier i tarmen. Grunden til, at vi tager det alvorligt generelt, er, at vi ikke ønsker yderligere spredning, siger hun til TV2.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: lægemiddelstyrelsen.dk, 1, lægemiddelstyrelsen.dk, 2, ssi.dk og tv2.dk

Sidst opdateret: 08.02.2023

Annonce