Annonce

Bliv fri for skedesvamp

Skedesvamp er en tilstand, som de fleste kvinder på et tidspunkt i deres liv vil stifte bekendtskab med. Her kan du få tips til, hvordan du kan forebygge og behandle skedesvamp.

Klør og svier det ved skedeindgangen? Er din udflåd begyndt at ligne hytteost? Så har du muligvis pådraget dig en infektion med skedesvamp.

Skedesvamp er ganske normalt, og tre ud af fire kvinder vil opleve det på et tidspunkt i deres liv. Tilstanden skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans. Svampen sidder allerede naturligt i slimhinderne og altså også dybt inde i skeden. Den kan gå i udbrud, hvis der sker en ubalance i skedens bakterieflora.

Mange kvinder oplever skedesvamp i forbindelse med hormonelle ændringer i kroppen, eksempelvis ved graviditet eller ved brug af medicin som svækker immunforsvaret.

Læs også: Kend dit underliv

God hygiejne hjælper med at forebygge

Vil du gerne undgå den irriterende kløen forneden, så har farmaceut ved online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le, nogle gode råd til dig:

 1. Undgå at irritere miljøet i skeden. Det gør du for eksempel ved at undgå overdreven vask i området.

 2. Når du er i bad, kan du vaske dine ædlere dele med en intimsæbe, der er tilpasset miljøet i skeden. Brug ikke almindelig kropssæbe.

 3. Undgå så vidt muligt at bruge trusseindlæg dagligt. Har man behov for trusseindlæg, anbefaler Thi Lisa Le, at man skifter dem meget ofte, så der ikke danner sig for meget fugt.

Læs også: Menstruation: Sådan lindrer du smerterne

Behandling med creme eller tabletter?

Skedesvamp er ikke farligt, men det er nødvendigt med behandling.

Ifølge Thi Lisa Le kan skedesvamp behandles på to måder. Man kan enten bruge en creme eller tabletter. Begge er lokalbehandlende midler.

Nogle kvinder vælger også en kombineret behandling, hvor begge midler tages i brug. Her kan man behandle både indefra og udenpå de ydre kønsorganer.

Midlerne mod skedesvamp kan fås i håndkøb. Hvis du ikke har haft skedesvamp før, er det dog en god idé at tage forbi lægen og blive tjekket. Så kan du blive helt sikker på, at du får den rigtige behandling.

Har du haft skedesvamp før, vil det sandsynligvis ikke være nødvendigt med en tur til lægen. Her er det nok at købe midlerne i håndkøb og starte behandling selv.

Gode råd fra apoteket

Du kan forebygge skedesvamp ved at undgå at irritere miljøet i skeden. Har du alligevel fået skedesvamp, er der heldigvis hjælp at hente på apoteket

 • Eksempel på midler mod skedesvamp: Tabletter og creme
 • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


  Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le og Netdoktors egen artikel Svamp i skeden

  Sidst opdateret: 19.08.2020

  Annonce