Annonce

Blodprøve kan afsløre psykiske lidelser

En simpel blodprøve kan være nok til at diagnosticere og finde behandling for psykiske sygdomme som depression og bipolar lidelse. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie.

Når lægen, psykologen eller psykiateren skal udrede en person for depression, så sker det på baggrund af en samtale om symptomerne. Måske tager han en blodprøve for at tjekke, om symptomerne relaterer sig til andre faktorer, men blodprøver bruges ikke til at stille diagnosen.

Det kan der måske blive lavet om på nu. I et nyt studie har forskere nemlig fundet ud af, at en række biomarkører, der findes i blodet, kan forbindes til forskellige psykiske lidelser som depression og bipolar lidelse. Det skriver Science Alert. Biomarkører er biologiske stoffer i vores krop, som kan sige noget om vores helbredstilstand. Det kan for eksempel være særlige proteinstoffer eller enzymer.

Læs også: Depressionens symptomer

Igennem fire år har forskerne fulgt en forsøgsgruppe bestående af flere hundrede mennesker med depression. Hver gang forskerne besøgte forsøgspersonerne, blev deres humør registreret, og de fik taget en blodprøve. Dermed kunne forskerne altså sammenligne humør og blodprøve og finde frem til de biomarkører, som gik igen. Forskerne testede fremgangsmåden på yderligere to forsøgsgrupper.

I alt fandtes der 12 biomarkører, som kunne forbindes til depression. Seks af dem kunne forbindes til bipolar lidelse.

Læs også: Hver tredje coronapatient får psykisk eller neurologisk lidelse

Hjælp til bedre diagnosticering

Den metode, man har brugt til at diagnosticere depression indtil nu, betragtes af forskerne bag studiet som problematisk, fordi den kan være forbundet med en række usikkerheder. Diagnosen stilles på baggrund af selvrapportering fra patienten, og sådan en selvrapportering kan være godt være utroværdig, mener de.

Ligeså kan den kliniske vurdering fra lægen slå fejl, og derfor er det altså en fordel, hvis man som supplement til samtalen kan bruge blodprøver til at påvise depression eller bipolar lidelse. Det siger en af forskerne til Science Alert.

Læs også: Anne fik terapi i det fri

Et skridt mod bedre behandling

Ligesom blodprøven kan blive en hjælp til bedre diagnosticering, kan den også blive en hjælp til bedre behandling. Udover at biomarkørerne kan påvise depressionen, kan de nemlig også give et fingerpeg om, hvilke specifikke medicintyper der kan gavne den enkelte patient.

Behandling, der er skræddersyet til den enkelte patient, kalder man også for personlig medicin. Med andre ord er blodprøven altså et skridt mod bedre personlig behandling af depression, bipolar lidelse og lignende sygdomme.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Science Alert, Mennesker og Medicin og Netdoktors egen artikel om Depression

Sidst opdateret: 26.04.2021

Annonce