Bør du vaccineres mod flåt-sygdom?

Det er muligt at blive vaccineret mod centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE), som overføres til mennesker via flåtbid. Sidste år blev to danskere for første gang siden 2009 fundet smittet med sygdommen uden for Bornholm. Læs her hvem der bør overveje at få vaccinen.

Sommeren nærmer sig stille og roligt, og det betyder, at vi opholder os mere udenfor i naturen, hvor det desværre kan ske, at vi får en flåt med hjem.

En af de sygdomme, som et flåtbid kan medføre, er TBE, som er en sjælden betændelse i hjernen og hjernehinden. I Danmark kender man kun til ganske få tilfælde af sygdommen, men man kan dog overveje at få en vaccination mod den.

Vaccinen gives over tre omgange med 1-3 måneders mellemrum og kan anvendes fra 1-årsalderen. Hvis man modtager en tredje vaccination efter 9-12 måneder, bør den beskytte 90 procent og i op til tre år.

Læs også: Hvad er centraleuropæisk hjernebetændelse (TBE)?

Hvor findes sygdommen?

I Danmark er virussen påvist på Bornholm og ved Tokkekøb Hegn i Nordsjælland, hvor man i 2008 og 2009 fandt to tilfælde af sygdommen. Nu er der i 2018 med stor sikkerhed også fundet smitte i Fåborg på Fyn og i Midt-eller Sønderjylland. Udenfor Danmark findes virussen også i Baltikum, Rusland, Sibirien, Balkan og i visse dele af Tyskland, Østrig og Sverige.

Der registreres ca. tre tilfælde af TBE om året på Bornholm.

Læs også: Hvad er borrelia?

Hvornår skal man overveje vaccination?

Man skal overveje at blive vaccineret mod sygdommen, hvis man bor fast eller har sommerbolig i nogle af de nævnte områder, og jævnligt færdes uden for stier i skov og krat. Man bør også overveje vaccinen, hvis man er skovarbejder, eller hvis man ofte er i skoven fx i forbindelse med leg, sport eller andre aktiviteter.

Læs også: Sådan fjerner du en flåt

Sådan forebygger du flåtbid

Udover at modtage en vaccinationen kan man også tage andre forholdsregler, herunder at undgå et eventuelt flåtbid ved brug af støvler og lange bukser samt hyppige eftersyn med afbørstning af flåter.

I modsætning til smitte med borrelia, hvor man kan nedsætte smitterisikoen ved at fjerne flåten inden for 24 timer, kan TBE-virus formentlig overføres umiddelbart i forbindelse med biddet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Statens Serum Institut: TBE og TBE påvist på Fyn og i Jylland, og Netdoktors egen side: Centraleuropæisk hjernebetændelse.

Sidst opdateret: 08.04.2019