At miste en forælder er en dybt traumatiserende oplevelse, som hvert år tager pusten fra omkring 2.000 danske børn under 18 år. Nu viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, at en ganske stor del af disse børn udvikler alvorlige, behandlingskrævende depressioner.
Læs også: Sådan kan du hjælpe dit barn gennem sorgen
For piger, der mister en forælder, mens de er i alderen 6-12 år, stiger risikoen for at få en behandlingskrævende depression med 19 procent, og for piger i alderen 13-19 år stiger risikoen med hele 43 procent. For drengene er risikoen for at få en depression som følge af et tab størst, hvis de mister i alderen 13-19 år. Her har de en øget risiko på 31 procent.
Læs også: Har mit barn brug for psykolog-hjælp?
- Det er første gang, vi har fået så solid dokumentation for, hvor alvorligt børnenes tab kan udvikle sig. De fleste børn og unge kommer igennem deres tab uden varige mén, men en forholdsvis stor gruppe udvikler altså alvorlige, behandlingskrævende depressioner. Og det skal vi tage meget alvorligt, siger Psykolog Pernille Envold Bistrup, der står undersøgelsen og som til daglig er gruppeleder i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.
Hun håber, at undersøgelsen kan være med til at skabe mere opmærksomhed omkring børnenes behov for mere og bedre hjælp - også flere år efter tabet af deres forælder.
Nedenfor er nævnt en række af de symptomer, der kan være til stede ved en depression. Ikke alle ramte har alle symptomer, og nogle gange kan der opstå nye symptomer, for eksempel hvis tilstanden forværres. De nævnte symptomer er de almindeligste, men der kan også være andre.
Nedtrykthed
Tab af interesse
Energiløshed
Nedsat selvtillid
Appetit- og vægtændring
Adfærdsproblemer
Søvnforstyrrelser
Koncentrationsbesvær og rastløshed
Tvangstanker
Selvbebrejdelser eller skyldfølelse
Angst og indre uro
Læs mere om depressionens symptomer her!
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Sidst opdateret: 12.05.2016