En biopejs kan være hyggelig og god at varme sig på i de kolde dage, men der er god grund til at være ekstra forsigtig, når den skal tændes, for ellers kan det ende galt.
I år har Rigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling modtaget mange flere patienter end tidligere, som er kommet galt afsted med en biopejs. Derfor opfordrer de nu til, at man er ekstra forsigtig, hvis man er indehaver af en biopejs eller andre varmekilder, som tændes med brandfarlige væsker.
En biopejs optændes med bioethanol, som er en væske, der antænder hurtigere end andre brandbare væsker. Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom, når man påfylder og optænder en biopejs, da der hurtigt kommer fut i flammerne.
Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet, fortæller, at det især er ved ophældning af bioethanol på pejsen, at det kan gå helt galt.
- Det går rigtig stærkt og små mængder brandbarvæske kan give store flammer. Vi ser, at det især går galt, når man hælder bioethanol på pejsen, og man måske ikke tænker over, at pejsen er varm i forvejen, eller man ikke kan se flammen. Så eksploderer den, siger Rikke Holmgaard.
Læs også: Brandsår: Hvad skal du gøre?
Rigshospitalet opfordrer også til, at man holder udendørs apparater udenfor. Det kan måske være fristende at tage varmelampen fra terrassen ind for at varme op, men det er meget risikabelt. Brug af udendørs apparater indenfor øger nemlig risikoen for ulykker.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: rigshospitalet og Netdooktors egen artikel om brandsår
Sidst opdateret: 30.11.2022