Annonce

Brandfarlig varmekilde sender flere på hospitalet

En biopejs kan være hyggelig og god at varme sig på i de kolde dage, men der er god grund til at være ekstra forsigtig, når den skal tændes, for ellers kan det ende galt.

I år har Rigshospitalets Afdeling for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling modtaget mange flere patienter end tidligere, som er kommet galt afsted med en biopejs. Derfor opfordrer de nu til, at man er ekstra forsigtig, hvis man er indehaver af en biopejs eller andre varmekilder, som tændes med brandfarlige væsker.

Bioethanol er meget brandfarligt

En biopejs optændes med bioethanol, som er en væske, der antænder hurtigere end andre brandbare væsker. Det betyder, at man skal være ekstra opmærksom, når man påfylder og optænder en biopejs, da der hurtigt kommer fut i flammerne.

Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet, fortæller, at det især er ved ophældning af bioethanol på pejsen, at det kan gå helt galt.

- Det går rigtig stærkt og små mængder brandbarvæske kan give store flammer. Vi ser, at det især går galt, når man hælder bioethanol på pejsen, og man måske ikke tænker over, at pejsen er varm i forvejen, eller man ikke kan se flammen. Så eksploderer den, siger Rikke Holmgaard.

Læs også: Brandsår: Hvad skal du gøre?

Udendørs varmeapparater skal kun bruges udenfor

Rigshospitalet opfordrer også til, at man holder udendørs apparater udenfor. Det kan måske være fristende at tage varmelampen fra terrassen ind for at varme op, men det er meget risikabelt. Brug af udendørs apparater indenfor øger nemlig risikoen for ulykker.

Fire råd til at mindske risikoen for ulykke

  • Vær sikker på at pejsen eller varmekilden er kold, når den tændes eller påfyldes.
  • Lad varmekilder, der er beregnet til udendørs brug som spritlamper og terassevarmere, blive udenfor.
  • Brug kun varmekilderne til det, de er lavet til. For eksempel skal spritlampen ikke bruges som et alternativ til radiatoren.
  • Brug bioethanol og andre brandbare væsker med omtanke.

Er ulykken ude?

  • Ring 112 eller til akuttelefonen i din region.
  • Skyl det forbrændte området med køligt vand, men ikke så koldt at det er ubehageligt. Regn med cirka 18-19 grader. Resten af kroppen skal holdes varm og tør.
  • Fortsæt med at skylle i 20-30 minutter, eller indtil hjælpen når frem.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: rigshospitalet og Netdooktors egen artikel om brandsår

Sidst opdateret: 30.11.2022

Annonce