Annonce

Depression i forbindelse med hormonprævention øger risikoen for fødselsdepression

Ifølge en ny undersøgelse har kvinder, der har haft en depression i forbindelse med hormonel prævention, større risiko for at udvikle en fødselsdepression.

Hvis du tidligere har haft en depression i forbindelse med, at du brugte hormonel prævention, for eksempel p-piller, så er der grund til at være ekstra opmærksom på, om du udvikler symptomer på depression, når du er gravid eller i tiden efter, du har født. Et nyt studie indikerer nemlig, at risikoen for at udvikle en fødselsdepression er større, hvis man tidligere har haft en depression i forbindelse med brugen af hormonel prævention.

Læs også: Sådan taler du prævention med din læge

Nogle kvinder er mere følsomme over for hormonelle forandringer

Ud fra undersøgelsens resultater kan det tyde på, at nogle kvinder er mere følsomme over for hormonelle forandringer end andre. Denne følsomhed kan være forklaringen på, at nogle kvinder udvikler en depression i forbindelse med brugen af hormonel prævention eller en fødselsdepression.

Læs også: Hvad er et hormon?

Et skridt på vejen mod forebyggelse

Ifølge Vibe Frøkjær, der er overlæge ved Region Hovedstadens Psykiatri og Rigshospitalet, så er studiet et skridt på vejen mod at finde de spørgsmål, der kan bruges til at lave en risikoprofil. Det kan på længere sigt være med til at forebygge fødselsdepressioner hos kvinder.

Læs også: Kroppen efter en fødsel

Hvad er symptomerne på en fødselsdepression?

Er du i tvivl, om du har en fødselsdepression? Hvis du oplever nogle af nedenstående symptomer i længere tid, så er det en god ide, at kontakte din egen læge.

  • Kernesymptomer: Nedtrykthed, nedsat lyst og interesse, manglende energi eller øget træthed
  • Andre symptomer: Angst, uro, nedsat selvtillid, selvbebrejdelser og skyldfølelse, tanker om død, koncentrationsproblemer og søvnbesvær.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: rigshospitalet.dk, sst.dk, Netdoktors egen artikel om fødselsdepression hos kvinder

Sidst opdateret: 17.05.2023

Annonce