Har en af dine forældre eller søskende haft depression, så øges din risiko for selv at blive ramt ganske meget. Det viser et nyt, stort dansk studie.
Hvis én i din nærmeste familie har været diagnosticeret med depression, fordobler det din risiko for selv at udvikle depression. Den øgede risiko er uafhængig af, om det er dine forældre, helsøskende eller halvsøskende, og om du er en mand eller kvinde. Det viser et stort dansk studie i JAMA Psychiatry med knap tre millioner danskere.
Læs også: Hvad er en depression?
Ud over sammenhængen mellem depression i nærmeste familie og risikoen for selv at udvikle depression, peger studiet på en øget risiko, hvis flere i den nærmeste familie har haft en depression. Risikoen for at udvikle en depression stiger dermed desto flere familiemedlemmer, der har haft en depression. Det gælder både for mænd og kvinder, men er særligt udtalt for mænd.
Læs også: Er depression arveligt?
I studiet har forskerne blandt andet kigget på, hvornår i livet familiemedlemmet har lidt af depression, og det har vist, at der er en øget risiko, hvis man har været barn eller ung, mens ens familiemedlem har haft depression. Terese Sara Høj Jørgensen, der er lektor i socialepidemiologi ved Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet, fortæller, at det kan tyde på, at man er særligt sensitiv i den alder.
Læs også: Kan jeg forebygge en depression?
Lige knap hver femte dansker udvikler en depression i løbet af livet, men der er stadig meget, man ikke ved om, hvem der bliver ramt og hvorfor. Med studiet har forskerne blandt andet ønsket at blive klogere på, hvilken rolle arv og miljø spiller.
Terese Sara Høj Jørgensen fortæller, at selvom det er svært at adskille de genetiske og miljømæssige faktorer, så indikerer studiet, at miljøet spiller en rolle, når det kommer til risikoen for at udvikle en depression. Hun forklarer:
- Når det viser sig, at barn- og ungdommen er en særligt sensitiv periode, og at den familiemæssige tilknytning ikke har betydning for den øgede risiko, så kan det tyde på, at der også skal findes en i hvert fald delvis miljømæssig forklaring, siger hun.
Studiet giver anledning til videre undersøgelser, hvor forskerne vil kigge nærmere på andre faktorer i familien, for eksempel om der har været skilsmisse eller perioder med arbejdsløshed og fattigdom i familien som ung. Det kan måske gøre dem klogere på, hvem der er særligt sårbare, når det kommer til risikoen for at udvikle en depression.
Kilde: Dagens Medicin
Sidst opdateret: 22.03.2023