Annonce

Diabulimi: Spiseforstyrrelse blandt diabetikere

Diabulimi er en sammentrækning af diabetes og bulimi og er et farligt fænomen, hvor personer med diabetes ikke tager den korrekte mængde insulin, så de kan tabe sig.

Lidelsen diabulimi bliver desværre mere og mere kendt blandt unge piger. Der findes endnu ingen danske studier på området, men Centeret for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital mener, at omkring 400 danske piger lider af en kombination af diabetes og spiseforstyrrelse.

Hvad er diabulimi?

Diabulimi er en spiseforstyrrelse, der ses hos unge piger med type 1-diabetes. Ved denne type diabetes kan kroppen ikke producere insulin, og man skal derfor selv indsprøjte den.

Insulin bruges til at stabilisere blodsukkeret ved at lagre sukkeret som fedt, og det er denne lagring, som personer med diabulimi vil undgå. Ved ikke at tage nok insulin, kan man derfor opnå et vægttab eller holde vægten nede.

Læs også: Har du risiko for at få diabetes?

Derfor er insulin vigtigt

Hvis man mangler insulin, får man forhøjet blodsukker, da sukkeret bliver i blodet. Det er derfor vigtigt at få den rette mængde insulin. Ellers transporteres sukkeret rundt med blodet til organerne, og det kan langsomt give invaliderende skader, især på øjne, nyrer og nervesystemet.

Mangel på insulin kan desuden medvirke til åreforkalkning i hjertet og andre organer, hvilket kan give blodpropper.

Da diabulimikere vil have et konstant forhøjet blodsukker på grund af mangel på insulin, vil de have en særlig stor risiko for syreforgiftning og andre følgesygdomme på langt sigt.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Berlingske, Diabetesforeningen og Netdoktors egen side: Generelt om diabetes.

Sidst opdateret: 24.10.2017

Annonce