Annonce

En gåtur i arbejdstiden løfter humøret

Du har sikkert hørt, at det er en god idé at gå en tur i løbet af din arbejdsdag, hvis du har et job, hvor du sidder meget stille. Men hvorfor er gåture så gode for os? Det dykker vi ned i her.

Solen er begyndt at skinne, og snart springer træerne ud. Vejret bliver bedre og bedre, alt imens du sidder indendøre og knokler foran computeren. I takt med forårets komme bliver det måske mere fristende at begive sig ud i den friske luft og få luftet bentøjet lidt i løbet af dagen.

Og det er faktisk ikke en helt dårlig idé hverken for dig selv eller dit arbejde. Studier har nemlig vist, at en gåtur i løbet af din arbejdsdag både kan give dig mere energi, højere overskud og mindske følelsen af stress, hvilket i sidste ende kan have positive konsekvenser for din arbejdsindsats.

Læs også: Studie: Mindre end 10.000 skridt har også ret

Mere energi og mindre stress

Bag nogle af studierne står en dansk forsker. Cecilie Thøgersen-Ntoumani er professor ved Curtin University i Australien, og hun har i sin forskning beskæftiget sig med fysisk aktivitet og mentalt helbred.

I 2015 stod hun bag et studie, der viste, at kontoransatte, der gik 30 minutter i frokostpausen tre gange om ugen, både blev mere begejstrede og fik nemmere ved at slappe af. De kom med andre ord i bedre humør. Nogle af forsøgsdeltagerne oplevede også mindre nervøsitet i løbet af en arbejdsdag med gåtur end på en stillesiddende arbejdsdag.

Ifølge Cecilie Thøgersen-Ntoumani skal nøglen til den forbedrede mentale velvære findes i kombinationen mellem frisk luft og motion. Gåturen kan altså ikke erstattes af træningsøvelser på stuegulvet derhjemme, hvor du kun får motionen og ikke den friske luft. Ligeledes giver det heller ikke det samme energimæssige udbytte at sætte sig ud i haven og arbejde, så man får den friske luft, men ikke motionen.

Læs også: Gevinster ved at motionere

Naturen er vigtig for den mentale sundhed

Selvom det er vigtigt, at alle - uanset om de bor i byen eller på landet - kommer ud og får bevæget sig, så er der en del fordele at hente ved at komme ud i et naturskønt område og dyrke motion.

- Vores forskning har vist, at når vi sammenligner motion, der finder sted i et naturskønt område med motion, der finder sted i et urbant område, så forøges energien mest ved motion i et naturskønt område, siger Cecilie Thøgersen-Ntoumani.

Derfor kan det altså godt betale sig at undersøge, om din arbejdsplads ligger tæt på et grønt område, hvor du kan strække benene i din pause og få tanket op på overskud og energi til resten af arbejdsdagen.

Læs også: Anne fik terapi i det fri

15 minutter er nok

Selvom Cecilie Thøgersen-Ntoumani i studiet fra 2015 viste, at man opnåede en positiv effekt ved at gå 30 minutter tre gange om ugen, så kan man faktisk mærke en forskel allerede efter 15 minutter. For eksempel begynder energiniveauet at øges, allerede når man har gået det første kvarter.

Hvis du ikke kan finde tid til at gå en længere tur på 30-40 minutter, er der altså ikke noget i vejen for at dele turen op i kortere ture på 10-15 minutter ad gangen.

- Det lader til, at effekten på mental velvære er den samme, om det er flere korte gåture eller en lang, og det er vigtigt, når man tænker på, at det ofte skal passes ind i en travl hverdag, siger hun.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Cecilie Thøgersen-Ntoumani og hendes studier Changes in work affect in response to lunchtime walking in previously physically inactive employees: A randomized trial og The effect of the physical environment and levels of activity on affective states

Sidst opdateret: 22.03.2021

Annonce