Efter årsskiftet er det slut med at bruge en lang række stoffer i tatoveringsblæk. Men hvorfor egentlig? Og hvad betyder det for dig? Det undersøger vi her.
Fra 4. januar 2022 begrænses brugen af mere end 4000 stoffer, der findes i tatoveringsblæk. De nye regler træder i kraft i hele EU, og det er første gang, at regler for tatoveringer bestemmes på EU-niveau.
Reglerne forbyder ikke tatoveringsblæk generelt, men de har til formål at komme skadelige kemikalier i tatoveringer til livs.
Læs også: Er hårfarvning skadeligt?
Ifølge Miljøstyrelsen er der en sundhedsrisiko ved at tatovere med de stoffer, der er tilladt i tatoveringsblæk nu. De stoffer, der begrænses eller forbydes helt fra januar 2022, kan være årsag til alvorlige bivirkninger. Reglerne omfatter stoffer, der er:
Styrelsen siger dog også, at reglerne ikke betyder et endegyldigt farvel til “amagernummerpladen”, delfinen på anklen eller ankeret på overarmen. En EU-komité undersøgte nemlig i 2018 de økonomiske konsekvenser ved reglerne, og her blev det slået fast, at der allerede findes alternativer til langt de fleste stoffer, som lever op til de nye regler.
Læs også: Hvis du fortryder din tatovering
En af de væsentlige konsekvenser ved de nye regler er, at farvepaletten hos tatovøren potentielt bliver mindre. Det skyldes, at nogle af de stoffer, der forbydes, er pigmenter, som farver blækket. Det drejer sig om Pigment Blue 15:3 og Pigment Green 7, der blandt andet findes i blåt og grønt tatoveringsblæk.
For lige præcis de to pigmenter har det endnu ikke været muligt at finde alternativer, der virker lige så godt. Af den grund træder reglerne for de to pigmenter først i kraft 4. januar 2023, men er der ikke fundet et alternativ inden da, kan det altså være slut med de blå og grønne tatoveringer.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Miljøstyrelsen
Sidst opdateret: 28.10.2021