Annonce

Færre danskere behandles med antibiotika

Antibiotikaforbruget er faldet i Danmark, fordi de praktiserende læger udskriver færre og færre antibiotikarecepter. Det viser den seneste rapport fra DANMAP, der hvert år kortlægger danskernes antibiotikaforbrug.

Blærebetændelse, mellemørebetændelse, halsbetændelse, lungebetændelse og blodforgiftning. Det er blot nogle af de sygdomme, der behandles med det bakteriehæmmende præparat antibiotika.

Men selvom antibiotika bruges i behandlingen af mange sygdomme, viser en ny rapport, at færre og færre danskere behandles med antibiotika.

Rapporten, som DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut (SSI) står bag, viser, at lægerne i dag udskriver 18 procent færre antibiotikarecepter end i 2011, hvor forbruget toppede med 17,06 definerede daglige doser (DID) pr. 1.000 indbyggere pr. år. I år er tallet nede på 13,98 DID.

Læs også: Antibiotika - hvad bruges det til?

Men hvad skyldes faldet i antibiotikaforbruget? Ifølge overlæge på SSI Ute Wollf Sönksen findes svaret i den nationale handlingsplan for antibiotika, der blev igangsat i 2016.

”De praktiserende læger har engageret sig meget i at bringe antibiotikaforbruget ned. De har været særligt aktive, siden den nationale handlingsplan for antibiotika blev udarbejdet i løbet af 2016,” siger overlægen på SSI.

Anderledes ser det ud på de danske hospitaler, hvor forbruget af antibiotika er steget. En udvikling som bekymrer Ute Wollf Sönksen: ”Lige nu bekymrer vi os mest om, at forbruget på sygehusene stiger. Vi er især bekymrede over, at forbruget af de kritisk vigtige antibiotika ikke er gået ned. Et højt forbrug af disse øger risikoen for udvikling af resistens over for disse vigtige antibiotika,” siger overlægen.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Statens Serum Institut

Sidst opdateret: 26.09.2019

Annonce