Annonce

4 spørgsmål om ømme muskler

Ømhed i musklerne efter træning er ikke farligt, men en naturlig reaktion på overbelastning. Det kan dog være ret smertefuldt og ubehageligt, mens det står på. Læs med her og få svar på 4 spørgsmål om ømme muskler.

Har du løbet lidt længere, end du plejer? Eller har du givet den en ekstra skalle i fitnesscentret? Så kan det være, at du nu er plaget af stive lår og ømme muskler.

Ømme muskler fortager sig af sig selv og skal ikke give anledning til bekymring. De medfører dog ofte en del ubehag og kan hos nogle være temmelig pinefuldt. Sammen med farmaceut hos Apopro online apotek Thi Lisa Le sætter vi her fokus på 4 ofte stillede spørgsmål om ømme muskler.

Hvorfor bliver man øm efter træning?

Ømhed efter fysisk træning er ganske almindeligt og en naturlig reaktion på overbelastning. Ofte vil du blive øm i musklerne, hvis du har trænet i længere tid, end du plejer, hvis du har trænet med en større belastning, eller hvis du har været fysisk aktiv på en anderledes måde.

Man ved faktisk ikke med sikkerhed, hvad der er årsag til muskelømheden, men man arbejder med to sandsynlige forklaringsmodeller:

Ved hård fysisk træning vil de muskler, som forbrænder ilt, danne mælkesyre, hvis forbrændingen ikke kan følge med. Mælkesyre er populært sagt musklernes affaldsprodukt. Mælkesyre medfører, at musklerne syrer til og bliver ømme umiddelbart efter træning. Hårdere belastning af musklerne fører desuden til små bristninger i musklerne og forårsager at muskelfibrene nedbrydes. Her må musklerne arbejde på at hele op efterfølgende. Man mener altså, at ømhed efter træning er en kombination af en øget mængde af affaldsprodukt i musklerne og en reparationsproces i den periode, hvor musklerne restituerer og slapper af.

Læs også om fiberskader

Er ømheden værst på andendagen?

Graden af ømhed afhænger af hvor intens du har trænet, samt hvor hyppigt du træner generelt. Muskelømhed og smerter vil typisk vise sig 12 til 24 timer efter træning, og man når et maksimum 24 til 48 timer efter træning. Myten om, at ømheden ofte er værre på andendagen, holder altså stik. Man kender dog ikke årsagen til, hvorfor det netop er sådan.

Skal ømhed bare "trænes væk"?

Ømhed i muskler og led kan ikke trænes væk. Det er dog som udgangspunkt ikke farligt at træne, selvom du er øm, men det vil alligevel nok for de fleste forbindes med en del ubehag. Afhængig af din grundform og hvor ømme dine musklerne er, kan du bedst selv vurdere, om din krop kan belastes yderligere.

Har du meget ømme muskler, er det dog tilrådeligt, at du træner en anden muskelgruppe, og dermed giver de muskler, som er ømme, en velfortjent pause. Ønsker du at træne den samme muskelgruppe, bør du træne let, da for hård træning kan give skader.

Hvordan lindrer man ømme muskler?

Der findes mange forskellige strategier, som er blevet undersøgt. For eksempel massage, kuldeterapi, kompressionstøj, proteintilskud og strækøvelser. Der er dog ikke nogen videnskabelig påviselig effekt ved disse metoder. Det kan være behageligt, men der er omvendt også noget, der tyder på, at eksempelvis strækøvelser kan gøre mere skade end gavn, hvis man udfører dem forkert. Udstrækker man rigtigt kan det dog give en bedre bevægelighed i muskler og muskulatur og virke skadeforebyggende.

Når alt kommer til alt, er det eneste, der lader til at virke mod ømme muskler, regelmæssig træning. Med regelmæssig træning opbygger du netop en god grundform og en stabil fysisk tilstand. Et godt råd er altså at øge træningsmængden gradvist. På den måde vil du efterhånden kun opleve let ømhed efter din træning.

Læs også Sådan vælger du løbesko

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Ømme muskler fortager sig af sig selv. De kan dog medføre en del ubehag og smerter.

  • Eksempler på midler til ømme muskler

  • Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le og Netdoktors egen artikel: Derfor får du ømme muskler efter fysisk aktivitet.

    Sidst opdateret: 10.03.2020

    Annonce