Annonce

Fjæsing: Sådan gør du, hvis du bliver stukket


Fjæsing


Fjæsingen har i år bredt sig på en række danske kyster, og det giver flere smertefulde stik hos badegæsterne. Heldigvis er det sjældent alvorligt.

I år er flere end sædvanligt blevet stukket af den giftige fisk, fjæsingen. Det skyldes bla. at vi i år oplever rigtigt mange fjæsinge ved de danske kyster. Især kysterne ved Storebælt, Øresund og Nordsjælland er et særdeles populært område hos den ubudne gæst. Fjæsingen er nemlig glad for varmt, lavt vand, hvor den graver sig ned, så det kan være svært at få øje på den og dens giftige pigge.

Læs også: Brændt af brandmand: Sådan gør du

Sådan behandler du et fjæsingstik

Ifølge Giftlinjen kan du opleve kraftige smerter, hævelse og misfarvninger, hvis du bliver stukket af en fjæsing. Du kan også blive svimmel og få hovedpine.

Smerterne ved et fjæsingstik er meget stærkere, end hvis du for eksempel bliver brændt af en brandmand. Brandmandens gifttråde kan give en brændende fornemmelse, kraftig svien, kløe og vabler.

Her er Giftlinjens råd til førstehjælp:

  • Anbring stikstedet i 40-45 grader varmt vand i 30-60 min. Afprøv temperaturen med en rask hånd. Det varme vand lindrer smerten, da giften bliver nedbrudt.
  • Fjern eventuelle rester af piggen, og vask med vand og sæbe.
  • Supplerende behandling med smertestillende medicin kan være nødvendig. Smerterne kan blive ved i op til 24 timer og hævelsen kan vare ved i flere måneder.
  • Søg læge eller ring til Giftlinjen på 82121212, hvis symptomerne fortsætter eller er meget udtalte - eller hvis der opstår tegn på infektion.

Hvis det er mere end 10 år siden, du har fået en stivkrampevaccination, skal du have en ny.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Giftlinjen, DR og Netdoktors egen artikel Brændt af brandmand: Sådan gør du

Sidst opdateret: 13.07.2021

Annonce