Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Førstehjælp

Fup og fakta om at bade

Der findes utallige myter om badning. Må du for eksempel bade, lige når du har spist? Og bliver du ekstra solskoldet i vandet? Det opklarer vi her.

Offentliggjort: 20. Juli 2021

Der findes utallige myter om badning. Må du for eksempel bade, lige når du har spist? Og bliver du ekstra solskoldet i vandet? Det opklarer vi her.

Solen står højt på himlen, og termometeret viser langt over 20 grader. For manges vedkommende er de høje sommertemperaturer lig med en tur til stranden eller i poolen for at køle legemet ned.

Men hvor dejligt og afslappende det end kan synes at svømme en tur i poolen eller ligge og dase i vandkanten på stranden, så er det altså vigtigt at være på vagt, når man befinder sig tæt ved vand. Der findes masser af gode råd og sejlivede påstande, der angår færdsel ved og i vand, men nogle af dem er ikke sande - og nogle er decideret farlige.

Derfor har Netdoktor allieret sig med René Højer, der er programchef for vandsikkerhed i TrygFonden, og som til dagligt arbejder med initiativet Respekt for vand. Han hjælper med at punktere nogle af de gamle myter og finde ud af, hvilke gode råd der rent faktisk holder.

Læs også: Uheld på stranden: Sådan lindrer du smerten

1) Man må ikke gå i vandet, når man lige har spist

FUP!

Denne påstand har de fleste formentligt hørt, da de var børn. Det er nemlig en af de mere sejlivede myter om badesikkerhed, som TrygFonden støder på.

Men, hvis man er sund og rask, er der ifølge René Højer ikke noget farligt ved at gå i vandet, når man har spist, og derfor er det ikke nødvendigt at vente en rum tid efter frokosten med at gå ud og dyppe sig.

2) Man bliver hurtigere solskoldet, når man er i vandet

BÅDE OG!

Påstanden om, at man skulle blive hurtigere solskoldet, når man befinder sig i vand er en sandhed med modifikationer.

  • Der er ikke noget, der indikerer, at det er vandets skyld, hvis man bliver hurtigere skoldet. Men når du er på stranden, så er du jo meget eksponeret for solen, og du kan ikke komme i skygge. Derudover kan vandets afkølende effekt gøre, at du måske ikke mærker, hvis du er ved at blive varm og skoldet, siger René Højer.

Derudover peger han på, at vandets overflade reflekterer solen, hvilket altså gør, at man er endnu mere eksponeret - også selvom man måske har været heldig at finde et sted med skygge. For at forebygge solskoldning anbefaler han, at man følger Kræftens Bekæmpelses solråd om skygge, solhat og solcreme.

Læs også: Solråd

3) Man kan slappe lidt mere af, når der er livreddere til stede

FUP!

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Dette er måske mere en gængs opfattelse end en egentlig påstand, men det er ikke desto mindre en meget farlig antagelse.

  • En livredder er på ingen måde en barnepige, siger René Højer.

Livreddernes funktion er dels at forebygge ulykker og dels at hjælpe, hvis uheldet skulle være ude. Men selvom livredderen fungerer som en ekstra sikkerhedsforanstaltning, så er det altså i sidste ende ens eget ansvar at færdes på stranden. Programchefen anbefaler, at man - også selvom der er livreddere - altid følger de fem baderåd, som blandt andet omfatter, at man aldrig går alene i vandet, og at man aldrig slipper børn af syne.

4) Det er mere sikkert at bade om dagen end om aftenen

FAKTA!

Der er mange ting, der gør, at det er mere sikkert at bade om dagen end om aftenen. Dels er der ikke livreddere til stede efter klokken 18. Dels er der givetvis færre mennesker til at holde øje og gribe ind, hvis der sker et uheld i vandet.

Derudover nævner René Højer, at det kan være sværere at orientere sig i vandet og på stranden, når det er mørkt. Det kan hurtigt skabe farlige situationer, som det kan være svært at komme ud af, hvis man ikke kan se så godt.

Læs også: Medicin der skader i solen

5) Man bør kun gå ud til navlen

FUP!

Dette råd arbejder Respekt for Vand med at aflive, for det er faktisk et ret farligt råd at følge.

  • Man bør ikke bruge rådet ukritisk. Er du på en strand, hvor vandet er stille, så sker der måske ikke det store ved at gå ud til navlen, men befinder du dig på en strand, hvor vand og vejr er vildt, for eksempel ved Vesterhavet, så kan det være direkte farligt at gå ud til navlen, siger René Højer.

Han siger, at det i stedet bør afhænge af vejr, vand og svømmeevner, hvor langt man går ud. Er man på en strand, man kender godt, og er vejret helt roligt, kan man godt tillade sig at gå længere ud, end hvis man er turist og besøger en helt fremmed strand.

6) Man skal ikke kæmpe imod, når man støder på et revlehul

FAKTA!

Et revlehul er en fordybning i strandbunden, hvor der kan være en kraftig strøm, der fører ud mod havet. Mange mennesker har mistet livet i revlehuller, fordi de har forsøgt at svømme mod strømmen og ind mod land. Strømmen er imidlertid så stærk, at den for langt de flestes vedkommende er umulig at svømme imod.

Støder du på et revlehul på din svømmetur, så er det vigtigt, at du ikke forsøger at kæmpe imod. Du skal i stedet bevare roen og svømme til siden langs med stranden. Når du mærker, at strømmen har sluppet sit tag i dig, kan du begynde at svømme mod land igen. Det er vigtigt, at du forholder dig roligt, så du ikke bliver udmattet. Revlehullet trækker dig ikke ned under vandet, men ud mod havet.

Læs også: Førstehjælpens grundprincipper

7) Man må ikke bade i tordenvejr

FAKTA!

René Højer anbefaler ikke, at man tager ud og bader, når det tordner. Derimod, siger han, bør man orientere sig mod de gængse råd om torden, såsom at blive indendørs, opholde sig i en bil og undgå høje træer.

Grunden til det er, at man i vandet er meget sårbar. Skulle det ske, at lynet slog ned tæt ved, og man for eksempel bliver bevidstløs i vandet, så er det pludselig en meget farlig situation, så derfor råder han alle til at holde sig fra vandet, når det tordner.

Du kan læse flere gode råd om badesikkerhed på Respekt for vands hjemmeside. Her kan du blandt andet finde De 5 baderåd, råd om hvordan du redder dig selv i vand og materiale i børnehøjde om badesikkerhed og livredning. Du kan også prøve quizzen om vand og sikkerhed.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: René Højer, programchef for vandsikkerhed i TrygFonden og Respekt for Vand

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons