Annonce

Fup og fakta om rynker

Nogle hilser dem gladeligt velkommen, mens andre gør alt, hvad der står i deres magt for at slippe for dem. Rynker. Du har sikkert hørt alverdens teorier om, hvad der giver rynker, og hvordan du bliver fri. Men hvad er der egentlig hold i?

Vi har alle et forskelligt forhold til dem. Nogle elsker dem, andre hader dem. Men hvis der er noget, der er uundgåeligt for os alle, så er det rynker.

Der findes spandevis af rygter og teorier om rynker. De florerer både på internettet og som husmorråd, der er overleveret fra generation til generation. Nogle af dem er sikkert gode nok, mens andre er helt på månen.

Men hvad er egentlig sandt og falsk, når det kommer til rynker? Vi har spurgt farmaceut ved online-apoteket Apopro Thi Lisa Le om seks påstande. Hun forklarer, hvad der er fup, og hvad der er fakta.

1. Man får rynker af for meget sol

FAKTA!

Ifølge farmaceut Thi Lisa Le kan for meget sol give forandringer i det, man kalder for underhuden. Det medfører, at huden bliver tyndere, og det kan altså give rynker.

Hvis du gerne vil undgå at få rynker på grund af sol, så er det vigtigt, at du beskytter huden, når solen skinner. Det kan blandt andet være med solcreme eller let tøj.

Læs også: Sådan får du færre talgknopper

2. Man får rynker af at være sur

FUP!

Det er ifølge Thi Lisa Le blot en myte, at man skulle få mange rynker af at være sur.

Hun siger dog, at hvis man rynker sin pande meget, når man bliver sur, og har tendens til at holde den samme grimasse, så kan man opleve overfladiske rynker. Men de dybe rynker kommer altså ikke af at være sur.

3. Man kan træne rynker væk med ansigtsgymnastik

FUP!

Der er dårlige nyheder til dig, der har forsøgt med diverse øvelser til panden eller mundvigene. Omend det ser sjovt ud, og føles som om man får strukket huden godt ud, så virker det altså ikke.

Thi Lisa Le påpeger, at det måske endda vil gøre rynkerne værre.

Læs også: Slip for fedtet hud

4. Cremer kan fjerne rynker

50/50

Cremer kan ikke fjerne rynker permanent, siger Thi Lisa Le. Men det er muligt at forebygge og forsinke rynker med anti-age-cremer. Og det bør man starte med allerede fra 25-års alderen.

Det er også en god ide at bruge fugtighedscreme dagligt, så huden ikke tørrer ud og bliver mindre elastisk. Det kan nemlig også give rynker.

5. Man får rynker af at ryge

FAKTA!

Rygning er en af de væsentligste årsager til, at huden begynder at ældes tidligt. Det skyldes ifølge Thi Lisa Le, at rygning ødelægger de små fine blodårer, der giver næring til huden. Derfor vil man opleve, at man hurtigere får flere rynker, hvis man ryger, end hvis man ikke gør.

6. Kvinder får flere rynker end mænd

FUP!

Selvom flere kvinder måske har oplevet at kigge på deres mænd og blive forbavset over så glat et ansigt, han stadig har, så er der ifølge Thi Lisa Le ikke noget hold i myten om, at kvinder skulle få flere rynker end mænd.

Hun siger, at grunden til forvirringen kan være, at mænd får deres aldringstegn senere end kvinder. Det skyldes, at deres hudtype er anderledes end kvinders. Tør hud, som mange kvinder har, kan give rynker, mens fedtet hud, som mange mænd har, holder huden elastisk og rynkefri.

Gode råd fra apoteket

Hvis du gerne vil udsætte din huds aldring lidt, er det vigtigt at starte tidligt med at pleje den godt. Det kan du blandt andet gøre med anti-age-creme.

  • Eksempler på anti-age-cremer
  • Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


    Kilder: Farmaceut ved online-apoteket Apopro Thi Lisa Le

    Sidst opdateret: 07.10.2020

    Annonce