Tømmermænd er for de fleste en uundgåelig følge af en aften med alkohol. Men er der noget, der kan skåne dig for nogle af generne? Vi kigger på fup og fakta om tømmermænd.
Tømmermænd skyldes en kombination af flere ting, blandt andet dehydrering og stoffet acetaldehyd, som dannes under nedbrydning af alkohol. Det kan du læse mere om i Netdoktors artikel Tømmermænd, som også be- og afkræfter nogle af myterne omkring tømmermænd. Vi har taget seks af myterne op her.
Fakta. En aften, der også indebærer røg - både som aktiv og passiv ryger - gør tømmermændene værre, end hvis du udelukkende havde udsat dig selv for alkohol. Det skyldes kulbrinter og andre giftige stoffer fra cigaretrøgen, som i sig selv kan give symptomer på tømmermænd eller medvirke til at forstærke tømmermændene fra alkoholen.
Fakta. De fleste alkoholiske drikkevarer indeholder andre stoffer udover ethanol (alkohol), som kroppen skal nedbryde og udskille. Kroppen kan reagere på disse stoffer med hovedpine, kvalme og opkastninger. De mørkere drikkevarer, som for eksempel rødvin, mørk rom og whisky, indeholder flere af disse stoffer, som kan forstærke tømmermændene sammenlignet med lysere drikke.
Fup. Der er ingen beviser for, at det at blande forskellige typer alkohol øger risikoen for tømmermænd.
Både og. Tømmermænd sætter sædvanligvis ind, når alkoholen er ude af blodet. En ekstra genstand eller to dagen derpå kan derfor udsætte ubehaget en tid, men tømmermændene vil melde sig under alle omstændigheder.
Fup. Ideen om, at alkohol kan svedes ud, holder ikke stik. Dagen derpå arbejder leveren på at fjerne stoffet acetaldehyd, som dannes når alkohol nedbrydes. Denne proces kan ikke speedes op, og en hård omgang træning vil blot sætte kroppen yderligere på overarbejde. Let motion, for eksempel i form af en gåtur, er dog ok.
Fakta. De fleste ved det nok allerede, men masser af væske er et godt våben mod tømmermænd. Det gælder både på selve aftenen og dagen derpå. Alkohol virker vanddrivende, og medfører derfor dehydrering, som igen kan føre til hovedpine og svimmelhed.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Netdoktors artikel om Tømmermænd og Politiken
Sidst opdateret: 28.06.2022