Annonce

Pas på giftige planter i haven

Haven er i fuld flor, og børnene kan være mere udendørs. Men det kan give problemer, hvis børnene bliver fristet til at smage på havens giftige planter.

Børn undersøger verden ved blandt andet at smage på den, og det kan betyde, at de får spist nogle af havens giftige planter.

Det er især guldregn samt de farvestrålende bær fra kaprifolie, liljekonval, taks og pebertræ, der kan friste børn til at smage. Ofte er børn mindre tilbøjelige til at smage på blomster, men det kan ske. Andre planter er giftige ved berøring, såsom bjørneklo og skærm-vortemælk, hvis saft irriterer huden.

Hvis du vil danne dig et overblik over giftige planter i din egen have, kan du kan læse mere på Naturstyrelsen.dk.

Bjørneklo Bjørnekloen er almindelig i den danske natur og kan give udslæt efter berøring. Foto: iStock

Symptomer på planteforgiftning

Får dit barn mavesmerter, opkastning og diarré, kan det være tegn på planteforgiftning. Bestemte planter kan også give hjertebanken, store pupiller, rødme i huden og kramper.

Læs også: Undgå forgiftninger hos børn

Ring til Giftlinjen hvis du er i tvivl

Mange forgiftninger med planter er ikke alvorlige og kræver ikke behandling, men er du i tvivl om, hvor giftig planten er, eller hvor meget barnet har spist, er det vigtigt at søge hjælp. Du kan ringe til Giftlinjen på 82121212 døgnet rundt.

Læs også: Forgiftning - Hvad gør vi?

Prøv ikke selv at behandle

Afhængig af hvad barnet har spist, kan behandlingen bestå af medicinsk kul eller at fremkalde opkastninger. I nogle tilfælde kan forgiftningen lindres med mælk. Gør dog ikke selv nogen af tingene, før du har rådført dig med en læge, da den forkerte behandling kan gøre mere skade end gavn.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Giftlinjen på Bispebjerg Hospital og Netdoktors artikel Undgå forgiftninger hos børn.

Sidst opdateret: 21.06.2022

Annonce