Annonce

Gode råd til intimpleje og -barbering

Irriteret hud, svie og kløe i intimområdet kan ironisk nok opstå, hvis du er lidt for grundig med sæben. Vi giver dig her dos and don'ts ved intimpleje.

Sæbe, barbering og produkter med parfume kan alle irritere intimområdet. Læs her, hvordan du bedst rengør, barberer og plejer.

Pas på med sæben

Intimområdet er mere sart overfor parfume og almindelig sæbe, så det anbefales, at man bruger en intimsæbe ved afvaskning. Sæbens pH-værdi er tættere på værdien i huden i intimområdet og den er parfumefri. Brug sæben, når du alligevel er i bad. Den må dog ikke bruges indvendigt, da det kan forstyrre de gavnlige bakterier, som naturligt findes i miljøet.

Intimbarbering

Barbering kan give irriteret, kløende hud og indgroede hår. For at undgå dette, anbefaler farmaceut Thi Lisa Le fra online-apoteket Apopro følgende:

Klargør huden Skyl huden med varmt vand, så porerne åbner sig. Vask området med intimsæbe først, så huden er helt ren. Er hårene lidt længere, kan du med fordel trimme dem med en saks først. Hold desuden huden strammet ud, når du barberer for at undgå at lave rifter.

Brug en ren, skarp skraber En gammel, sløv skraber kradser huden, så brug i stedet et nyt, skarpt blad. Bruger du den samme skraber flere gange, kan du rense den ved at skylle den i varmt vand og dyppe den i ren alkohol. Husk at lade skraberen lufttørre efterfølgende.

Brug barberskum/-gel beregnet til intimbarbering Barberskum hjælper skraberen til at glide henover huden, så huden irriteres mindre. Undgå igen produkter med parfume.

Irritation og dårlig lugt

Svie, kløe, ændret udflåd og dårlig lugt kan skyldes en ubalance, som opstår på grund af forskydning i skedens normale bakterieflora, så der er for få af de gavnlige mælkesyrebakterier (bakteriel vaginose). For at genoprette balancen kan man tage mælkesyrebakterier i form af kapsler, som lægges op i skeden.

Læs mere om bakteriel vaginose

Andre gode råd

For at lade intimområdet ånde kan du bruge trusser af bomuld frem for syntetisk materiale, undgå meget stramme bukser og eventuelt sove uden trusser. Undgå desuden bind og trusseindlæg, som er parfumerede og vask dit undertøj i parfumefrit vaskemiddel.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Gode råd fra apoteket

Intimområdet er mere sart overfor sæbe og parfume, så man kan i stedet bruge en intimsæbe, som er parfumefri og passer til hudens pH-værdi.

  • Oversigt over intimsæbe
  • Eksempel på intim-barbergel
  • Eksempel på mælkesyrekapsler

  • Kilder: Thi Lisa Le, farmaceut hos Apopro online apotek og Netdoktors artikel om bakteriel vaginose.

    Sidst opdateret: 20.12.2018

    Annonce