Annonce

Godt nyt til dig med irritabel tyktarm


Forskning viser, at anderledes sammensætning af tarmbakterier og mindre følsomme nerveceller i tarmen muligvis kan forklare hvorfor irritabel tyktarm opstår, og det giver samtidig håb for en behandling.

Irritabel tyktarm er en lidelse som medfører mavesmerter, luft i maven og vekslende afføringsmønster. Ofte finder lægerne intet galt ved hverken kikkertundersøgelser eller test for fødevareallergier og -intolerancer.

Læs mere om irritabel tyktarm her!

Anderledes tarmflora

Ifølge forskningen har bakteriefloraen stor betydning for tarmens funktion, og i rotteforsøg har tarmflora fra raske rotter vist sig at kunne fjerne symptomerne. Forhåbningerne er, at dette også gælder på mennesker.

Færre vigtige celler i tarmvæggen

Et studie af personer med irritabel tyktarm har fundet et lavere antal af såkaldte endokrine celler i tarmvæggen end hos raske. Disse celler hjælper med at regulere tarmens bevægelser og udskillelsen af stoffer, som styrer fordøjelsen. Forskerne håber, at stamcellebehandling i fremtiden vil kunne øge antallet af endokrine celler i tarmen og derved hjælpe patienterne.

Hvad kan du selv gøre?

Andre behandlinger er low FODMAP-diæten, som går ud på at undgå bestemte typer af kulhydrater, som er svære at fordøje. Diæten har vist at kunne hjælpe helt op til 70 procent af patienterne.


FÅ FLERE NYHEDER OM SUNDHED HER!


Kilde: Forskning.no

Sidst opdateret: 27.06.2016

Annonce