Annonce

Hæmorider, rifter og kløe: Det kan du gøre

Hvis du døjer med hæmorider eller rifter og kløe ved endetarmen, er der nogle ting, du selv kan gøre for at komme problemerne til livs.

Mere end halvdelen af alle danskere over 50 år får hæmorider. Det kan også ramme yngre personer, især kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel. Ellers skyldes hæmorider ofte dårlige toiletvaner samt dårlig kost, som giver hård mave. De samme ting kan desuden resultere i rifter ved endetarmen, som igen kan give smerter og kløe.

Gode kost- og toiletvaner kan både mildne generne ved hæmorider og rifter og samtidig forebygge fremtidige tilfælde.

Undgå lange toiletbesøg

Det at gå på toilettet bør ikke tage lang tid, hvis ellers maven fungerer som den skal. Hvis du oplever, at det tager lang tid at komme af med afføringen, eller at du skal presse meget, kan det være tegn på forstoppelse.

Gå på toilettet når du føler trang

Selvom det måske er rarest at gå på toilettet derhjemme, så er det en dårlig idé at holde sig til man kommer hjem. Det kan føre til forstoppelse.

Spis mad med fibre

Fibre suger væske til sig i tarmen og medvirker på den måde til at gøre afføringen blød. Det betyder, at den er nemmere at komme af med, og så skal man presse mindre ved toiletbesøg. Fibre findes især i fuldkornsprodukter og grove grøntsager.

Læs mere om kostfibre her

Husk at drikke vand

Ved at få tilstrækkeligt med vand, hjælper du med til at gøre afføringen blød og dermed lettere at komme af med.

Dyrk motion

Motion hjælper til at holde maven i gang og har på den måde en forebyggende effekt mod forstoppelse.

Brug eventuelt afføringsmiddel ved forstoppelse

Har du forstoppelse, kan du eventuelt bruge et afføringsmiddel for at lette passagen. Midler mod forstoppelse må dog ikke bruges gennem længere tid. Hvis man føler behov for at tage afførende midler dagligt over et par uger, kan det tyde på et mere kronisk tilfælde, som man bør opsøge lægen for.

Lindrende midler

Der findes forskellige produkter, som kan lindre ved rifter, kløe og mindre hæmorider, blandt andet salver med lokalbedøvende effekt.

Søg læge ved blødning

Blødning fra tarmen kan også skyldes andre ting, for eksempel tarmbetændelse eller polypper i tarmen. Søg derfor læge, hvis du oplever blødning fra tarmen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Farmaceut hos Apopro online-apotek Imran Asli Biyik og Netdoktors artikel om Hæmorider.

Sidst opdateret: 24.03.2020

Annonce