Annonce

Hjemmearbejde: 5 gode råd til at passe på din krop

I øjeblikket er mange med kontorarbejde blevet sendt hjem for at arbejde. Det kan gå hårdt ud over kroppen, der pludselig mangler de sædvanlige og ergonomiske arbejdsredskaber.

Corona-pandemien ruller endnu engang ud over landet, og det betyder, at en stor del af dem, der til daglig er at finde bag et hæve-sænkebord, atter er blevet installeret med computeren ved spise- eller stuebordet derhjemme.

En hjemmearbejdsdag i ny og næ kan synes effektivt og uskadeligt, men når vi arbejder hjemme i så lange perioder ad gangen, som vi gør lige i øjeblikket, så kan det være hårdt for kroppen. Det er især ryg, nakke og skuldre, der lider overlast af de dårlige arbejdsstillinger.

Læs også: Coronavaccinen: Det store overblik

5 gode råd

Arbejdstilsynet har samlet fem gode råd til dig, der gerne vil være fri for ondt i kroppen efter en lang dag på hjemmekontoret.

1. Skab gode rutiner, og hold pauser i løbet af din arbejdsdag.

De naturlige afbrydelser, for eksempel kaffepauser og kollegasnak, som vi normalt har på arbejdspladsen, har vi ikke derhjemme. Det betyder, at vi kommer til at sidde ned i længere tid ad gangen, end vi ellers ville have gjort. Derfor er det en god idé at skabe nogle rutiner, hvor du kommer op og ud et par gange i løbet af dagen.

2. Variér din arbejdsstilling.

Prøv at skifte mellem forskellige stole og borde. Vær opmærksom på, at du ikke kommer til at falde sammen ind over computeren. Hvis du har forskellige arbejdsopgaver, der ikke kræver en skærm, så prøv at sprede dem ud i løbet af dagen, så du naturligt får nogle skærmfri timer.

Læs også: Mundbind mod coronavirus

3. Rejs dig op, når du kan.

Tænk over, hvornår du kan komme op og stå. Kan du for eksempel tage et telefonopkald stående? Eller en tænkepause?

4. Prioriter en daglig gåtur

Hjemmearbejde har den konsekvens, at mange mister gå- eller cykelturen på vej til og fra arbejde. Derfor er det en god idé at få gået en lille tur hver dag for at få lidt frisk luft. Du kan eventuelt afholde et møde som “walk-and-talk”, hvor du går en tur, mens du snakker med din kollega i telefonen.

5. Hold aktive pauser

Hold små pauser, hvor du laver nogle øvelser, der kan styrke kroppen. Det kan forebygge træthed, ømme muskler og hovedpine. Se forslag til øvelser, du kan lave på hjemmekontoret her.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Arbejdstilsynet, Krop og Kontor og Arbejdsmiljøweb

Sidst opdateret: 14.12.2020

Annonce