Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Hjerne og nerve

Hold hjernen i gang, og mindsk risikoen for demens

Når man først har fået demens, kan det ikke behandles, men man kan gøre meget for at undgå det. Læs mere om det her.

Offentliggjort: 21. Juni 2022

Demens er betegnelsen for en række symptomer på svigtende hjernefunktion. Når man først har fået demens, kan det ikke behandles, men man kan gøre meget for at forebygge det.

Risikofaktorerne rygning, forhøjet blodtryk, diabetes, fedme og fysisk inaktivitet udgør en del af risikoen for at få demens, og det er netop disse, man kan i høj grad selv kan være med til at påvirke og mindske. Ifølge forskning.no kan man selv reducere 30 procent af risikoen for at udvikle demens.

Læs også: Ny rapport: Demens kan forebygges og forsinkes

Hvad er demens?

  • Demens er tegn på svigtende hjernefunktioner.
  • I starten viser det sig oftest ved hukommelsesbesvær, forvirring og nedsat evne til at fungere i hverdagen.
  • I takt med at sygdommen udvikler sig, bliver symptomerne værre, mens den demensramtes evne til at opfatte det svækkes.

Læs også: Hvad er demens?

Fem råd til at mindske risikoen for demens

For at mindske de faktorer, der øger risikoen for demens, er der en række ting, man kan gøre. Rådene kan både være med til at mindske risikoen for at udvikle demens, og samtidig give øget livskvalitet. Sölve Elmståhl, der er professor i geriatri ved Lunds universitet, fortæller, at det er vigtigt også at have fokus på livskvaliteten. - Målet er jo ikke at lægge flere år til livet, men liv til årene, (oversættelse, red.) siger han til forskning.se.

1. Hav en sund livsstil

Ved at holde en sund livsstil, hvor man motionerer regelmæssigt, drikker alkohol med måde og ikke ryger kan risikoen for demens mindskes.

2. Vær social

Det er vigtigt at holde sit sociale liv ved lige. Jævnlig social omgang kan være med til at bibeholde en normal funktionsevne og samtidig gøre det nemmere at klare hverdagens aktiviteter.

3. Hold hjernen i gang

Ligesom det er vigtigt at holde kroppen i gang, så skal hjernen også motioneres ved at lære noget nyt. På den måde kan man holde hjernen ung. Det kan for eksempel gøres ved at læse bøger, løse sudokuer eller krydsord eller spille brætspil.

4. Tjek blodtrykket

Omkring halvdelen af alle ældre tager blodtrykssænkende medicin. Det er derfor en god ide regelmæssigt at få tjekket sit blodtryk. Både for højt- og for lavt blodtryk kan nemlig være farligt.

5. Husk briller og høreapperat

For at hjernen fungerer ordentligt, er det vigtigt, at den får rigtig information fra sanserne. Derfor er det en god idé at undersøge, om man har behov for briller eller høreapparat.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Forskning.no, Netdoktors egen artikel: Hjernetræning kan forsinke Alzheimers, Demens

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons