Annonce

Hudlæger slår alarm: Fnatudbrud i Danmark

Læger i København, Århus og Odense melder om fnatudbrud i Danmark, men er de små kryb blevet resistente mod behandlingen?

0,3 mm. Fnatmiderne er så små, at man knap kan se dem, men når de vælger at bosætte sig i din hud, kan de i særdeleshed både mærkes og ses i form af kløe og røde plamager.

Denne hudplage har tendens til at bryde ud blandt mennesker, særligt børn og unge, der gennem et skoleliv er i meget kontakt med andres kroppe. Og plagen, den er tilbage denne vinter, lyder det fra en række læger fra landets hudafdelinger, der melder om fnatudbrud.

Fnat kan behandles med håndkøbsmedicin - i nogle tilfælde suppleres der med receptpligtig medicin i form af en steroidcreme eller antiparasitært middel i tabletform. Men nu mistænker en række danske læger, at fnat er blevet resistent mod behandlingsformen.

Læs mere om fnat

Forhøjet udbrud kan skyldes resistens

Ifølge Politiken eksisterer der ikke tal på, hvor mange fnat-tilfælde der er, men der kan udledes en stigning af smittede patienter med fnat gennem det forøgede salg af håndkøbsprodukter mod fnat.

Sammenligner man salgstal mellem 2014 og 2018, er der blevet solgt omkring 50 procent mere creme mod fnat sidste år end tilbage i 2014, viser en undersøgelse foretaget af Politiken.

Denne stigning af brug af creme mod fnat kan også mærkes på sygehusene landet over, hvor nogle af lægerne vurderer, at fnat-udbruddet kan skyldes, at de små mider er blevet resistente mod de aktive stoffer i behandlingen.

Èn af dem er ledende overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital, Sigurd Broesby-Olsen, der til Politiken fortæller, at hans afdeling har lavet et forsøg, hvor levende fnatmider placeres i en behandlingscreme mod fnat i 24 timer. Resultaterne her vækker mistanke om resistens, fordi testen viser, at fnatmiderne har overlevet et døgn i cremen.

Overlægen fra Odense Universitetshospital er ikke ene om mistanken, også læger i Århus og København beretter, at de mistænker fnatmiden for at have udviklet en resistens over for behandlingscremen, skriver Politiken.

Symptomer på fnat

Fnat kan ramme ung såvel som gammel, og det er en smitsom infektion, der opstår gennem fysisk kontakt, herunder primært seksuel kontakt og tæt kontakt mellem børn og familiemedlemmer.

Symptomerne på fnat kommer umiddelbart længe efter, man er blevet smittet, hvilket gør det svært at modarbejde i tide. Der går nemlig op til tre uger, fra man er smittet, til kløen begynder.

Har du mistanke om, at du har fnat, kan du tjekke dig selv for følgende symptomer:

  • Kvinde: Er du kvinde, er fnatmidernes foretrukne angrebsområder fingre, håndled, armhuler, huden omkring navlen og på brystvorterne. Derfor bør du være særligt opmærksom på røde plamager og kløe omkring disse områder.

  • Mand: Er du mand, så er fnatmidernes forestrukne angrebsområder oftest de samme som kvinders, men et næsten sikkert tegn på fnat ses, hvis der opstår små vandblærer på penis.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Kilder: Politikens artikel “Den graver gange i huden og lægger æg: Hospitaler bliver oversvømmet af patienter med fnatmider” og Netdoktors faktaartikel om fnat.

Sidst opdateret: 12.12.2019

Annonce