Annonce

Hvordan vælger man det bedste fodtøj?

Vil du gerne passe på dine fødder, så er det en god idé at tage et kig på dit fodtøj. Det kan nemlig have stor betydning for, hvordan dine fødder former sig i løbet af livet. Her får du fem gode råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger fodtøj.

Vores valg af fodtøj kan være med til at påvirke, hvordan vores fødder former sig, og hvilke fodgener vi vil få i løbet af livet. Når du skal vælge en sko, der er god for fødderne, er der derfor nogle forskellige ting, du kan være opmærksom på. Her giver vi dig en oversigt over fem ting, du kan være opmærksom på, når du vælger sko.

Fem ting du skal være opmærksom på, når du vælger sko:

1. Hælhøjde

Fra naturens side er fødderne lavet til at gå uden hæl, derfor er det en god idé at gå efter en sko, der har en så lav hælhøjde som muligt.

2. Pasform

Når du skal vælge en sko, er det vigtigt at finde en sko, der passer til netop dine fødder. Du kan undersøge skoens pasform i forhold til dine egne fødder ved at tegne et omrids af din fod i stående, belastet stilling. Omridset kan klippes ud og lægges ned i skoen. Hvis der er plads til hele skabelonen i skoen, og den ikke bøjer op nogle steder, så er der plads til hele foden, uden at den får unødvendige tryk.

3. Skoens længde

Det er vigtigt, at man ikke går i for små sko. Når man belaster sin fod, bør skoens indvendige del derfor være omkring syv millimeter længere end selve foden, så der er plads til, at foden kan bevæge sig lidt.

4. Snørebånd eller ej?

Når man har sine sko på, er det vigtigt, at skoen sidder godt fast omkring hælen og frem til vristen af foden. Den forreste del af foden skal derimod have plads til, at knogler og tæer bevæger sig. En sko med snørebånd sikrer, at foden holdes fast, men at der samtidig er plads til forfodens bevægelser. Sko uden snørebånd bliver nødt til at være lidt for korte for, at de kan sidde ordentligt fast, men det gør også, at der ikke er ordentlig plads til tæerne.

5. Hverdag og fest

Alt efter, hvor ofte skoene skal bruges, er der forskellige grader af kompromis, man kan gå på. For eksempel skal du ikke gå på kompromis med dine hverdagssko, som bruges ofte. Ved specielt fodtøj, som kun benyttes i kortere tidsrum som gummistøvler og skistøvler, kan du gå lidt på kompromis med. Det fodtøj, som kun bruges ved festlige lejligheder, kan man til gengæld godt gå på kompromis med og vælge sko med både hæl og spidse former, da de bruges så sjældent, at de ikke påvirker foden.

Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilde: sst.dk

Sidst opdateret: 30.08.2023

Annonce