Annonce

Hvorfor får man halsbetændelse?

En halsbetændelse kan være forårsaget af enten virus eller bakterier og skal behandles forskelligt alt efter, hvad årsagen er.

Ondt i halsen og synkesmerter kan være tegn på halsbetændelse. Både virus og bakterier kan fremkalde betændelsen, der ofte ses i forbindelse med andre sygdomme. Hvor streptokokker er den væsentligste årsag til bakterielt udløst halsbetændelse, er forkølelse, og i sjældne tilfælde kyssesyge, ofte årsagen til en virusbetinget halsbetændelse. Fælles for de to former er dog, at de smitter gennem luftbårne dråber og kropskontakt.

Læs mere om halsbetændelse

Sådan kender du forskel

Ved en virusudløst halsbetændelse får man som regel mildere sygdomstegn end ved den bakterielt-forårsagede. Smerter i svælget og hoste er typiske symptomer, ligesom der tit vil følge en forkølelse med.

Skyldes halsbetændelsen derimod bakterier vil man foruden synkesmerter ofte også have hævede, røde mandler, smerter i kæben, ondt i halsen samt ildelugtende ånde. Modsat den virusbetingede har man ikke hoste, men kan blive ret medtaget af sygdommen.

Ved begge former er feber typisk.

Forskellig behandling

Hvis halsbetændelsen er udløst af virus, bliver der kun behandlet med smertestillende medicin. Derimod kan en halsbetændelse, som skyldes bakterier, blive behandlet med antibiotika, med mindre det er på grund af streptokokker, hvor der behandles med penicillin.

Det kan du selv gøre

Uanset om din halsbetændelse skyldes virus eller bakterier, kan du forsøge at lindre ved at holde dig varm, drikke varme drikke og spise blød kost. Ved feber kan du eventuelt benytte smertestillende håndkøbsmedicin. Sørg desuden for at drikke rigeligt væske.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egne artikler: Halsbetændelse og Halsbetændelse - bakterier eller virus?

Sidst opdateret: 08.03.2019

Annonce