Annonce

Influenzaen er her og vaccinen rammer rigtigt

Antallet af influenzaramte danskere er steget de sidste par uger. Men der er godt nyt, hvis du er blevet vaccineret, for årets vaccine matcher den dominerende influenzatype.

Andelen af danskere med influenza stiger i disse uger, og de er især ramt af typen A(H1N1), hvilket netop er den type årets influenzavaccine beskytter mod. Det betyder at din risiko for at få influenza er halveret, hvis du har fået vaccinen inden for de seneste 6 måneder. Du har også lavere risiko for at blive syg, hvis du allerede har haft influenza en af de sidste sæsoner. Influenza type A(H1N1) har nemlig også floreret rundt de sidste par år, og hvis du har haft den én gang, er du immun.

Læs mere om influenza

Sådan udvælges sæsonens vaccine

Der kommer en ny influenzavaccine hver sæson, fordi virussen ændres fra år til år. Den nyeste vaccine indeholder således de vira, man forventer i den kommende sæson. Man sammensætter primært vaccinen ud fra hvilke influenzaer, der dominerer på den sydlige halvkugle. Deres influenzasæson ligger nemlig før vores, fordi der er vinter på den sydlige halvkugle, mens der er sommer på den nordlige. Vaccinen sammensættes således, så den med bedst sandsynlighed virker på influenzatyperne i den kommende sæson, og derfor er det nødvendigt, at man får vaccinen årligt.

Læs mere om vacciner mod influenza

Hvem anbefales at blive vaccineret?

Hvis man er særlig udsat for at få en alvorlig følgesygdom, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver vaccineret. Det gælder blandt andet følgende grupper:

  • Alle over 65 år.
  • Gravide. Fordi de ofte rammes hårdere end ikke-gravide
  • Ansatte i sundhedssektoren, fx personale på sygehuse og plejehjem.
  • Personer med kronisk sygdomme som lungesygdomme, hjerte- og kredsløbs-sygdomme eller diabetes.
  • Personer med medfødte eller erhvervede defekter af immunsystemet.
  • Hvis man vælger at blive vaccineret mod influenza, er det bedst at få det gjort før sæsonen begynder. Det vil betyder, at man skal vaccineres allerede i oktober.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Influenzaen er over os og årets influenzavaccine virker og Netdoktors egne artikler: Influenza, Vaccine mod influenza

Sidst opdateret: 11.02.2019

Annonce