Annonce

Influenzavaccinen har mere end én effekt

Ældre har større chance for at overleve en intensivindlæggelse, hvis de har modtaget influenzavaccinen, viser en ny undersøgelse

Hvis man er over 65 år, er der flere grunde til at takke ja til en gratis influenzavaccine. En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet viser nemlig, at ældre intensivpatienter har større chance for at overleve, hvis de har fået vaccinen, skriver DR.

Undersøgelsen omfattede 90.000 intensivpatienter over 65 år, og her kunne forskerne se, at patienterne havde otte procent mindre risiko for at miste livet det første år efter indlæggelsen, hvis de var influenzavaccinerede. Desuden havde de 16 procent mindre risiko for at få et slagtilfælde. Således kunne det altså ses, at vaccinen beskytter mod mere end blot influenzavirussen.

Læs også: Vaccine mod influenza

Om influenzavaccinen

Influenzavaccinen gives som regel i oktober, før influenzasæsonen begynder. Hvis man er over 65 år, kan man således blive vaccineret gratis fra den 1. oktober og året ud. Det tager cirka to uger, fra man er vaccineret, til den beskyttende effekt træder i kraft.

Vaccinen beskytter kun i seks måneder, og derfor er det nødvendigt at få vaccinen årligt, hvis man er i risikogruppen. Vaccinen beskytter yngre, raske mennesker i 70-90 procent af tilfældene, hvor de bliver udsat for smitte, mens den kun beskytter ældre i cirka 60 procent af tilfældene. Til gengæld er beskyttelsen mod alvorlige følgesygdomme, hospitalsindlæggelse og dødsfald noget højere hos ældre.


Kilder: DR og Netdoktors egen artikel: Vaccine mod influenza

Sidst opdateret: 23.07.2019

Annonce