Annonce

Luftforurening i barndommen øger risiko for skizofreni

Børn, der vokser op i et område med høj luftforurening, har en øget risiko for at udvikle skizofreni.

Det er ikke nyt, at forurening øger risikoen for senere at udvikle en række sygdomme, heriblandt hjerte - og lungesygdomme og kræft. Men nu viser et nyt studie fra det danske psykiatriprojekt, iPSYCH, at det ikke kun er det fysiske helbred, som påvirkes af luftforureningen. Risikoen for at udvikle den psykiske lidelse skizofreni øges nemlig også, hvis man vokser op i områder med høj luftforurening. Det konkluderer studiet, som er udgivet i tidsskriftet JAMA.

- Studiet viser, at jo højere niveau af luftforurening, des højere risiko for skizofreni. For hver stigning i det daglige gennemsnit på 10 µg/m3 (koncentrationen af luftforurening pr. kubikmeter) øges risikoen for skizofreni med cirka 20 procent. Børn, som er udsat for et gennemsnitligt dagligt niveau på mere end 25 µg/m3 har cirka 60 procent større risiko for at udvikle skizofreni sammenlignet med dem, der er udsat for mindre end 10 µg/m3, forklarer seniorforsker Henriette Thisted Horsdal, som står bag undersøgelsen.

Det betyder, at risikoen for at udvikle skizofreni er to procent for de børn, der er udsat for mindst luftforurening, mens risikoen stiger til tre procent for de børn, som udsættes for mest luftforurening.

Værst i Østdanmark

Det er blandt andet trafik, kraftværker, brændeovne, madlavning og stearinlys, der er de største syndere, når det kommer til luftforurening. Derfor finder man den højeste koncentration af luftforurening omkring de store byer - særligt i den østlige del af landet. På et digitalt Danmarkskort fra det Nationale Center for Miljø og Energi kan man se, hvordan luftforureningen er, der hvor man bor. Kortet viser årsmiddelkoncentrationer af de mest skadelige stoffer og ultrafine luftbårne partikler. (OBS! Tallene er fra 2012, og der skal derfor tages forbehold for usikkerheder)

Læs også: Symptomer på skizofreni

Kender ikke årsagen

Studiet inkluderede i alt 23.355 personer, hvoraf 3.531 udviklede skizofreni. Selvom studiet viser en øget risiko for skizofreni, når niveauet af luftforurening i barndommen stiger, kan forskerne ikke udtale sig om årsagen. Ifølge forskerne er det derfor nødvendigt med yderligere studier for at kunne sige noget om årsagen til sammenhængen.

Om skizofreni

  • Skizofreni er en sygdom i hjernen, der giver ændringer i tanker og adfærd.
  • Sygdommen kan være præget af perioder, hvor man er ude af stand til at skelne mellem virkelighed og egne forestillinger.
  • Sygdommen begynder typisk i 15 til 30 års alderen.
  • Sygdommen skizofreni omfatter flere forskellige sygdomstyper, der hver især er præget af forskellige kombinationer af symptomer.
  • Ingen har alle symptomerne, og symptomerne ændrer sig oftest i sygdomsforløbet.
  • Sygdommen veksler oftest mellem akutte faser præget af produktive symptomer (hallucinationer, vrangforestillinger, tankeforstyrrelser), og faser præget af negative symptomer (apati, isolation, forsømmelse af sig selv og en følelse af ikke at blive forstået af andre).

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Aarhus Universitet, Miljøstyrelsen, DR, Nationalt Center for Miljø og Energi, TV2, Netdoktors artikel om skizofreni

Sidst opdateret: 08.01.2020

Annonce