Kan en madvarers struktur og tekstur afgøre mængden af fedt, kroppen optager? Det vil et nyt projekt undersøge ved at teste tre oste af forskellig konsistens.
Flydende eller fast ost? Hvad ville du foretrække at indtage? I Danmark er vi vant til at spise vores ost i fast form, men nu vil et nyt projekt undersøge, om næringsoptaget påvirkes, hvis fødevarens struktur og tekstur ændres.
DairyMat hedder projektet, som tager udgangspunkt i et eksperiment, hvor testobjektet er den klassiske cheddarost. Projektet er ledet af en gruppe forskere fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet og finansieret af Arla Food for Health.
Eksperimentet tester fedtoptaget hos en gruppe mænd, der har spist cheddar i forskellige varianter:
I den ene version er det en homogeniseret ost, der serveres for testpersonen. Denne version er blandet med vand.
Den anden version af osten er lavet som et flydende produkt - en drik, med de samme indholdsstoffer som i osten. Drikken er tilsat fløde.
Den tredje version af osten serveres i geleform og er altså et produkt, der er syrnet, og som fremstår som en mellemting mellem fast og flydende.
Læs også: Fedtstoffets opbygning
Indholdet i de tre versioner er det samme, men strukturen er anderledes. Alle tests er udført med brød og vand til. Efter måltidet bliver der taget blodprøver fra deltagerne i eksperimentet. Disse blodprøver overvåges systematisk i otte timer efter, måltidet er blevet indtaget.
Men hvad kan blodprøverne indikere? Det giver Projektleder og lektor Marianne Hammershøj ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet et svar på.
- Projektet kører ind til maj 2020, så vi kan endnu ikke løfte sløret for det endelige resultat, men alle målingerne tyder på, at en fødevarers struktur og tekstur har betydning for mængden af fedt, som kroppen kan optage, siger projektlederen til Netdoktor.
Få flere nyheder om sunhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Aarhus Universitets nationale center for fødevarer og jordbrug
Sidst opdateret: 11.12.2019