I det største studie på området til dato sætter forskere en stor streg under, at antibiotikaresistens er en af de største sundhedstrusler i verden lige nu.
Over hele verden er antibiotikaresistens et stigende problem. Bakterier, som man tidligere har kunnet slå ned med antibiotika, har udviklet sig så meget, at antibiotikaen ikke længere har nogen effekt, og så begynder de at blive farlige.
Nu har et stort studie slået fast, hvor mange dødsfald der kan kobles til antibiotikaresistens. Tallet er 1,2 millioner dødsfald i 2019. Til sammenligning døde 860.000 mennesker af AIDS, mens 640.000 døde af malaria samme år. Det skriver forskning.no.
Forskere fra 204 lande har været med til at lave studiet, og det er forskere fra University of Washington i USA, som stod i spidsen for det. Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet The Lancet tidligere på måneden.
Læs også: Hvad er resistens?
Ifølge studiet er der en sammenhæng mellem antallet af dødsfald forårsaget af antibiotikaresistens og et lands økonomiske situation. Således var der flere dødsfald i lavindkomstlande end i højindkomstlande.
I lande med lav indkomst, eksempelvis afrikanske lande syd for Sahara, var der 24 dødsfald pr. 100.000 indbyggere, mens der i højindkomstlande var 13 dødsfald pr. 100.000 indbyggere.
Læs også: Danske babyers tarme flyder med antibiotikaresistente bakterier
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har slået alarm på grund af udviklingen i antibiotikaresistens. De anslår, at der, hvis udviklingen ikke vender, vil være 10 millioner dødsfald som følge af antibiotikaresistens årligt fra 2050. Det er flere, end der i dag dør af kræft.
Ifølge studiet var de hyppigste dødsårsager lungebetændelse og infektioner i blodbanen. Begge er tilstande, som man normalt ville kunne behandle med antibiotika. Ifølge Sundhedsministeriet er det en reel bekymring, at man i fremtiden vil se, at tidligere harmløse sygdomme kan blive dødelige, fordi antibiotikaen stopper med at virke.
I Danmark har man derfor i flere år forsøgt at nedsætte forbruget af antibiotika og forsket i, hvordan man tackler truslen med antibiotikaresistens.
Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev
Kilder: Forskning.no og Sundhedsministeriet
Sidst opdateret: 26.01.2021