Et nyt studie fra Aalborg Universitet viser, at når mennesker med skizofreni får musikterapi eller lytter til musik specielt udvalgt af musikterapeuter, oplever de en stor reduktion af deres negative symptomer.
Musikterapi og lytning til musik udvalgt af musikterapeuter reducerer negative symptomer ved skizofreni. Det viser forskning fra Aalborg Universitet, hvor forskere har gennemført et forløb med en gruppe af de mest kronisk syge skizofrenipatienter med de sværeste symptomer. Studiet er lavet i et samarbejde mellem psykiatere og musikterapiforskere og er det første af sin slags, der undersøger både musikterapi og musiklytning.
- Vores forskning viser, at både musikterapi og musiklytning kan bruges til effektivt at behandle svære symptomer ved skizofreni. Vi vidste, at musikterapien ville være effektiv, for det har studier fra udlandet vist, men vi var overraskede over, at musiklytning også gav en signifikant reduktion af negative symptomer, siger leder af projektet, Inge Nygaard Pedersen, som er lektor emerita på Aalborg Universitet.
Musikterapi indebærer at spille eller improvisere musik sammen, lytte til musik eller skrive musik sammen, som en måde at kommunikere følelser og oplevelser på.
Under musiklytning blev der lyttet til musik fra spillelister sammensat af musikterapeuter, men afspillet af en, der ikke er uddannet musikterapeut. - Der ligger et stort forskningsarbejde bag udviklingen af musiklisterne. Dette handler om, hvor meget musikken stimulerer: Støttende, støttende og udfordrende eller kun udfordrende. Den viden behøver man ikke at have for at spille musikken for en patient, siger Inge Nygaard Pedersen.
Resultatet kan have stor betydning for en gruppe patienter, der har svært ved at udtrykke sig med ord. - Mange mennesker med alvorligt psykiske lidelser har utroligt svært ved med ord at formulere, hvordan de har det. De kan også være bange for, at når de bruger ord, så bliver de misforstået eller mistolket, for eksempel fordi deres negative eller anderledes fantasier ikke er så socialt accepteret. De følelser, der er forbundet med dette, kan de udtrykke i musik – de kan eksempelvis hamre løs på et trommesæt og komme af med aggressioner på en langt mere acceptabel måde end ved at vælte kaffebordet, siger Inge Nygaard Pedersen.
Undersøgelsen var et randomiseret, kontrolleret og blindet studie. Deltagerne blev tilfældigt fordelt på to forskellige tilbud, og deltagerne vidste ikke, om de fik musikterapi eller musiklytning. Begge tilbud foregik i samme musiklokaler, og de, der stod for sessionerne, blev alle kaldt terapeuter. Ligeledes vidste de sygeplejersker, der lavede målinger af symptomerne, ikke, hvilket tilbud deltagerne havde fået. Det er den første blindede undersøgelse i verden af musikterapi med denne sårbare målgruppe.
Alle deltagere i forsøget blev tilbudt 25 ugentlige sessioner i enten musikterapi eller musiklytning. I studiet blev gruppen, der fik musikterapi, undersøgt som den primære gruppe, og dem der fik sessioner med musiklytning som kontrolgruppe. Begge dele viste sig at have stor effekt. Både efter 15 og efter 25 uger, viste der sig en klar reduktion af negative symptomer, og resultaterne var så tætte, at man ikke entydigt kunne sige, at det ene tilbud var mere effektivt end det andet.
Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev
Kilde: Dagens Medicin
Sidst opdateret: 03.05.2022