Annonce

Myter og fakta om atopisk eksem

Atopisk eksem, børneeksem eller astmaeksem. I denne artikel får vi styr på myter og fakta om hudlidelsen.

Den 14. september er det Verdensdag for Atopisk Eksem. Dagen skal sætte fokus på sygdommen og de udfordringer, der kan være knyttet til den.

Omkring 20 procent af den danske befolkning lider som børn af atopisk eksem, der er en hudlidelse, som er karakteriseret ved episodiske udbrud af kløende udslæt.

Men hvad er myter, og hvad er fakta, når det kommer til atopisk eksem? Det kan du blive klogere på nu.

Se også Netdoktors nye magasin om atopisk eksem

1) Atopisk eksem er kun for børn

Myte! Det er en udbredt myte, at man altid vokser fra atopisk eksem. Hudlidelsen ses godt nok hyppigst blandt børn, hvor op mod hvert femte rammes. Mange børn vokser fra atopisk eksem, men en del lider stadig af det som voksne.

Hos voksne viser eksemet sig ofte på overkroppen, hvor det hos børn tit findes omkring bøjefurerne, for eksempel i knæhaser, albuebøjning og på håndled.

Læs også: Generelt om eksem

2) Atopisk eksem er arveligt

Både og! Årsagen til atopisk eksem kendes ikke til fulde, men man ved, at det er bestemt af både arv og miljø.

Størstedelen af de personer, der lider af atopisk eksem, har en mor, far, søster eller bror, som også lider af atopisk eksem eller en af de andre atopiske sygdomme astma og allergi, og her kan sygdommen være arvelig.

Forskere mener også, at miljø spiller en rolle i udviklingen af atopisk eksem, men det er ikke klart præcist hvilken rolle. Ifølge Astma-Allergi Danmark er der dog en tendens til, at flere udvikler atopisk eksem i lande med vestlig livsstil.

Læs også: Nu kan flere få medicin mod astma-eksem

3) Atopisk eksem kan medføre andre sygdomme

Fakta! Det er helt rigtigt, at atopisk eksem kan øge risikoen for at udvikle andre sygdomme. Det kan det, fordi nogle af de samme mekanismer er på spil ved andre sygdomme - de såkaldt atopiske sygdomme - som for eksempel høfeber og astma. Det vil sige, at hvis man i forvejen har atopisk eksem, vil man have en højere risiko for at udvikle allergi og/eller astma.

Derudover har personer med svær atopisk eksem en øget risiko for at udvikle fødevareallergi. Svær atopisk eksem øger også risikoen for visse psykiske lidelser, blandt andet ADHD, angst og depression.

Hudsygdommen er en inflammatorisk lidelse, der opstår, når immunforsvaret aktiveres og frigiver nogle stoffer, der blandt andet giver rødme og kløe.

Læs også: Tør hud

Se Netdoktors første magasin om atopisk eksem

4) Atopisk eksem kan kureres

Myte! Atopisk eksem kan ikke helbredes med medicin, men kun lindres og holdes i ro. For nogle mennesker går sygdommen dog varigt i bero, når de bliver ældre. Det er normalt, at man har perioder, hvor man slet ikke mærker til sygdommen. Der er dog risiko for tilbagefald, og man har større risiko for at udvikle håndeksem som voksen, hvis man havde atopisk eksem som barn.

Behandler man sin eksem godt, kan udbruddene tages i opløbet, og på den måde kan man holde sin eksem under kontrol.

Du kan læse mere om atopisk eksem på Atopisk Eksems Forenings hjemmeside og på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egen artikel om Atopisk eksem og Astma-Allergi Danmark

Sidst opdateret: 14.09.2021

Annonce