Annonce

Myter og fakta om forkølelse

Kan en forkølelse kureres med medicin? Hjælper ingefær og te på ubehaget? Smitter forkølelse ved håndtryk? Vi sætter fokus på en af de mest almindelige virussygdomme og skiller myter fra fakta her.

Kriller i halsen, en snigende hovedpine og gentagne nyseanfald kan være tegn på en begyndende forkølelse. En forkølelse kommer sjældent belejligt, og den kan hænge ved længe. Man anslår, at vi i gennemsnit bliver forkølet to til tre gange om året.

Har du styr på sandt og falsk om forkølelse? Bliv klogere her, hvor farmaceut hos Apopro online apotek Thi Lisa Le guider igennem forkølelsens myter og fakta.

Forkølelse kan kureres med medicin

Myte. Forkølelse er en virussygdom, og den kan derfor ikke kureres med medicin. Der findes dog medicin, som kan lindre og mindske ubehaget. En næsespray eller næsedråber kan for eksempel dæmpe hævelse i næseslimhinderne og medvirke til, at vejrtrækningen bliver lettere og mindre besværet. Gør du brug af næsespray, kan du give hvert næsebor et pust tre gange dagligt, dog højest i 10 dage.

Halstørklæde og hue kan mindske risikoen for forkølelse

Fakta. Når vi fryser, trækker vores blodkar sig sammen, og det medfører, at blodgennemstrømningen i kroppen bliver dårligere. Det betyder, at vi får færre immunceller og antistoffer til eksempelvis næse og mund, som ikke er dækket, og det gør os mere udsat i forhold til at fange en forkølelsesvirus.

Ved at klæde dig varmt på med halstørklæde og hue og undgå længerevarende kulde er du således bedre beskyttet mod virus og kan altså mindske risikoen for at blive forkølet.

Flere rammes af forkølelse i vinterhalvåret

Fakta. Forkølelse er som nævnt en virus, og virus har bedre levevilkår ved kolde temperaturer. Derfor bliver mange ramt af sygdommen i efterårs- og vintermånederne.

Forkølelse kan blive til influenza

Myte. Influenza er en anden type virus end forkølelse. Det er dog ikke usædvanligt, at forkølelse optræder sammen med andre sygdomme. Er du forkølet, har du nemlig et nedsat immunforsvar, og det betyder, at du er mere sårbar over for at fange andre vira, som for eksempel en influenzavirus.

Læs mere om: Forkølelse

Forkølelse smitter ved håndtryk

Fakta. Smitte sker dels gennem luftbårne dråber, når vi nyser eller hoster, og dels via hænderne. En forkølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer. Du kan for eksempel få en virus på hånden, som du derefter fører op til næse, øjne eller mund. For at undgå at blive smittet eller at sprede virus til andre, bør du derfor være opmærksom på at vaske hænder hyppigt og desinficere.

Har du allerede tabt kampen mod forkølelsen, er det især vigtigt, at du vasker dine hænder, hver gang du har pudset næsen for at begrænse videre smitte.

Chili, ingefær og te bekæmper forkølelsesvirus

Både og. Der findes ikke nogen videnskabelig evidens for, at ingefær og chili hjælper specifikt på forkølelse. Ingefær og chili er dog kendt for at stimulere vores immunforsvar og kan bidrage til at styrke vores immunsystem og gøre os mere modstandsdygtige over for virusangreb.

Er du blevet ramt af forkølelse, kan te og varme drikke lindre ved irriteret hals. Det kan imidlertid ikke helbrede, men dog bidrage til at holde slimhinderne varme og dermed fremskynde helingsprocessen.

Søvn kan hindre forkølelse

Fakta. En god nats søvn har betydning for dit immunforsvar. Får du tilstrækkelig med søvn, frigiver kroppen nemlig infektionskæmpende stoffer, som kan være med til at holde en forkølelse fra døren.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev

Gode råd fra apoteket

Er du blevet ramt af efterårssnue, kan du forsøge at lindre med varme drikke, undgå fysiske anstrengelser og lette vejrtrækningen med håndkøbsmedicin.

  • Eksempler på midler til stoppet næse

  • Kilder: Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Thi Lisa Le og Netdoktors egen artikel: Forkølelse.

    Sidst opdateret: 24.02.2020

    Annonce