Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektioner

Forkølelse

Forkølelse er en smitsom virussygdom, som rammer de øvre luftveje, primært næse-svælgrummet. Det typiske tegn på forkølelse er, at næsen løber. Det er sædvanligvis en mild sygdom, der varer en uges tid. Nogle gange kan forkølelsen optræde sammen med andre sygdomme for eksempel influenza.

Opdateret: 12. Februar 2015

Hvad er forkølelse?

Forkølelse er en smitsom virussygdom, som rammer de øvre luftveje, primært næse-, bihule- og svælgrummet. Det karakteristiske symptom er, at næsen løber. Det er sædvanligvis en mild sygdom, der varer en uges tid. Nogle gange kan forkølelsen optræde sammen med andre sygdomme for eksempel influenza.

Forkølelse er en virussygdom, der primært sidder i næseslimhinden. Det karakteristiske tegn er, at næsen løber. Sygdommen er meget hyppig i vinterhalvåret. Sygdommen rammer især børn, men ses i alle aldersklasser.

Forkølelse rammer folk i alle aldre, men er særlig hyppig hos børn. Sygdommen ses oftest i efterårs- og vintermånederne. Gennemsnitligt er man forkølet to til tre gange om året.

Hvordan opstår forkølelse?

Man smittes med et virus. Der findes mere end 100 forskellige vira, der kan forårsage forkølelse. Smitten sker fra en forkølet person til en anden person. Det overføres dels via luftbårne dråber i forbindelse med hoste og nys og dels via hænderne. Man kan altså få forkølelsesvirus på hånden, som man så kan føre op til næse eller øjne. Dette er muligvis den mest almindelige smittemåde.

Forkølelsesvirus kan overleve på huden i flere timer, det er derfor vigtigt at vaske hænder, efter at man pudset næse. Der går to til fem dage, fra man er smittet, til sygdommen bryder ud. En forkølet person kan smitte fra dagen før, sygdommen bryder ud, til lige efter forkølelsen er overstået. Smitten er mest udtalt i starten, hvor sekretet fra næsen er vandtyndt, og man nyser.

Hvordan føles forkølelse?

 • Forkølelse begynder som regel med ondt i halsen eventuelt synkesmerter.

 • Siden kommer nyseanfald til.

 • Næsen begynder at løbe, først med et vandigt sekret, der efterhånden bliver mere gulligt og tyktflydende.

 • Man får svært ved at trække vejret gennem næsen, fordi næseslimhinden hæver.

 • Man kan have trykken for ørerne, hovedpine og hoste.

 • I begyndelsen kan der være lette gener med utilpashed og let feber. Børn får hyppigere feber end voksne.

Hvad kan man gøre for at undgå forkølelse?

 • Undgå at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede.

 • Undgå længerevarende kulde, der medfører kraftig afkøling af dele af kroppen.

 • Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.

 • Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt. De almindeligste forkølelsesvirus smitter formentlig kun i en afstand af en til to meter fra den forkølede person, det vil sige hoste-nyse afstand for luftbårne dråber.

 • Vask hænderne hyppigt og omhyggelig med sæbe - det gælder både for den forkølede og øvrige personer. Vask hænder, når du har pudset næse, og før du skal spise.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Almindeligvis vil man slet ikke gå til lægen, medmindre der kommer andre sygdomme som følge af forkølelsen.

Hvordan kan jeg lindre forkølelse?

 • Hvis du ikke fejler andet end forkølelse, og forkølelsen forsvinder i løbet af én-to uger, er der ikke grund til at søge læge.

 • Næsemidler til at dæmpe hævelse af næseslimhinden kan lette vejrtrækningen.

 • Sov med hovedet højt. Hos små børn kan man løfte hovedgærdet på deres seng, for eksempel med et par telefonbøger under benene på sengens hovedende.

 • Undgå rygning, det generer næseslimhinden.

 • Undgå større fysiske anstrengelser som for eksempel konditræning.

 • Smid engangslommetørklædet ud efter brug, det begrænser smitterisikoen.

 • Det kan også hjælpe på den stoppede næse at holde hovedet over et fad med varmt vand og indånde dampen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvor aktiv bør man være?

Sædvanligvis er man kun let medtaget af sygdommen og kan passe sit arbejde og øvrige aktiviteter. Man skal dog være forberedt på, at man bliver nok hurtigere træt end normalt.

Hvor længe tager en forkølelse?

Forkølelsen går over i løbet af en til to uger. Til tider sker det, at forkølelsen får et mere kompliceret forløb. Hvis en bakterie inficerer den allerede virusinficerede slimhinde, kan der støde andre sygdomme til - eksempelvis:

Hvordan behandles forkølelse?

Forkølelse forårsages af virus, og behandles derfor ikke med antibiotikum. Det er kun, hvis der opstår komplikationer som for eksempel øjenbetændelse, bihulebetændelse, mellemørebetændelse og lungebetændelse, at medicin kan blive nødvendigt.

Hvis man er meget generet af stoppet næse, kan man i en kort periode bruge en næsespray, der har en sammentrækkende effekt på næseslimhinden.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.