Annonce

Myter og fakta om ømme muskler

De fleste har prøvet at have ømme muskler efter træning, og der findes mange gode råd til, hvordan man kan komme ømheden til livs. Men hvad er egentlig fakta? Og hvad er blot en myte?

Træningscentre og sportsaktiviteter har fået grønt lys til at åbne igen. Det betyder, at mange atter kan vende tilbage til de motionsvaner, som de havde før corona-nedlukningen.

Men når man starter sin træning op igen efter en lang periode uden aktivitet, kan det være forbundet med meget ømme muskler. Ømme muskler er ikke farlige. For nogle kan de virke motiverende, fordi de er tegn på, at man har trænet effektivt. For andre kan ømheden virke nærmest invaliderende.

Der er tvivl om den præcise årsag til ømme muskler, men man arbejder med to forklaringsmodeller: Den ene er, at der ved for meget belastning dannes mælkesyre i musklerne, som kan medføre ømhed. Den anden er, at der sker små bristninger i musklerne - mikroskader - når vi bruger dem mere end normalt. Det medfører en inflammation, som en del af at musklen heler. Inflammationen medfører, at affaldsstoffer kommer ud i musklen, hvilket er årsagen til ømheden.

Læs også: Derfor får du ømme muskler efter fysisk aktivitet

Faktatjek: Myter eller fakta?

Der findes mange velmenende råd om ting, der skulle virke lindrende på ømheden efter træning. Men hvor mange af disse råd er der egentlig hold i? Netdoktor hjælper dig med at faktatjekke.

1. Stræk ud

Myte: Udstrækning kan tage noget af ømheden, men det vil typisk kun virke i 5-10 minutter ad gangen. Ligeledes har det heller ingen effekt på ømheden i de følgende dage, om du strækker ud før eller efter din træning.

2. Det skal løbes væk

Fakta: At det skal løbes væk, betyder ikke, at du bare skal give den fuld gas i træningscenteret, selvom du er øm i musklerne. Men du kan dæmpe ømheden ved at være aktiv og bruge kroppen med let belastning. Det kan for eksempel være en let løbe-, svømme- eller cykeltur. Ved at bevæge sig med let belastning øger man blodgennemstrømningen, så mælkesyre og affaldsstoffer, der er årsag til ømheden, hurtigere føres væk.

3. Massage, kuldeterapi og kompressionstøj

Myte: Der er ikke noget forskning, der viser, at hverken massage, kuldeterapi, kompressionstøj eller andre moderne forslag skulle have nogen effekt på ømme muskler. Faktisk viser de videnskabelige undersøgelser, der er lavet på området, at der ikke er nogen effektiv behandling mod ømme muskler.

4. Du må ikke træne, hvis du er øm i musklerne

Myte: Du må gerne træne, hvis du har ondt i musklerne. Det kan nogle gange virke lindrende på ømheden at løbe, cykle eller svømme en lille tur. Hvis du gerne vil styrketræne, kan det dog være en ide at træne en anden muskelgruppe end den, hvor du er øm.

Læs også: 4 spørgsmål om ømme muskler

5. Ømme muskler går over af sig selv

Fakta: Det er korrekt, at ømhed i musklerne går over af sig selv i løbet af nogle dage. Faktisk går det ikke bare over, men musklerne bliver faktisk også stærkere og bedre forberedt på en større belastning. Det vil sige, at næste gang, du træner, skal der måske mere til, før du får ømme muskler. Du kan opbygge din træning gradvist, således at du efterhånden kun vil opleve let ømhed efter træning.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors egen artikel Derfor får du ømme muskler efter træning og Muskelsmerter af Jesper Nørregaard, afdelingslæge dr. med., speciallæge i gigtsygdomme, opdateret af Hans Gad, speciallæge i ortopædkirurgi

Sidst opdateret: 22.06.2020

Annonce