Annonce

Nu kan du blive vaccineret mod influenza

Fra den 1. oktober er det igen muligt at blive vaccineret mod influenza, og for særlige risikogrupper er vaccinationen gratis.

Det er ved at være influenzasæson igen. For de fleste danskere er en omgang influenza ikke værre end et par dage under dynen med lommetørklæde og kamillete, men for visse befolkningsgrupper kan sygdommen være meget alvorlig.

Derfor tilbyder man hvert år, at disse grupper kan blive vaccineret gratis mod influenza - og nu er det altså tid igen. Fra den 1. oktober bliver vaccinerne nemlig rullet ud i Danmark.

Har du helt styr på influenza? Test din viden her.

Test din viden her

Hvem kan blive vaccineret gratis?

Bliver man vaccineret mod influenza falder risikoen for at blive smittet og for at få et alvorligt forløb. Derfor opfordrer Sundhedsstyrelsen alle, der bliver tilbudt en gratis vaccination, til at tage imod tilbuddet.

Du kan få en gratis vaccination, hvis:

  • du er over 65 år
  • du har en kronisk sygdom
  • du er gravid i 2. eller 3. trimester
  • du er svært overvægtig (BMI over 30)
  • du er barn mellem 2 og 6 år
  • du er sundheds- eller plejepersonale.

Er du i en af grupperne, kan du få vaccinen ved at bestille tid til vaccination hos enten din læge eller på apoteket. Foreløbigt er vaccinen de næste tre uger forbeholdt folk i risikogrupperne. Er du ikke i en risikogruppe, kan du, når forbeholdet udløber, blive vaccineret mod betaling.

Læs også: 12 spørgsmål om influenza og vaccination

Næsespray til de yngste og højdosis-vaccine til de ældste

Som noget nyt vil man i år vaccinere børn mellem 2 og 6 år. Det sker dels for at beskytte søskende, forældre og bedsteforældre, men også for at forhindre influenza-smitten i at brede sig for meget. Små børn er nemlig meget smitsomme, når de har influenza. Vaccinen til børn gives som næsespray, der sprøjtes op i hvert næsebor.

Igen i år bliver ældre over 82 år og tilbudt en særlig højdosis-vaccine. Man får også tilbuddet, hvis man er over 65 år og bor på plejehjem eller i plejebolig. Med højdosis-vaccinen får man flere af de beskyttende antistoffer, og det gavner de ældste, der ofte har et svagere immunforsvar end yngre mennesker.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Sundhedsstyrelsen

Sidst opdateret: 30.09.2021

Annonce