Annonce

Ny guide skal få dig i form igen efter coronaforløb

Det kan være svært at få en hverdag med sport og motion op at køre igen, hvis man har været ramt af coronavirus. Nu skal en ny guide forsøge at hjælpe de motionsglade ex-patienter med at få den aktive hverdag tilbage.

Bliver du ramt af coronavirus og udvikler symptomer, vil du især kunne mærke det på luftvejene. Det kan for eksempel ske, at din vejrtrækning bliver lidt mere anstrengt, end den plejer.

Netop dette symptom kan blive ved med at genere i en rum tid, også efter at du egentlig er blevet rask. Det kan gå ud over muligheden for og lysten til at begynde at dyrke sport igen. Faktisk kan fysisk aktivitet og det øgede pres på lungerne forværre vejrtrækningsproblemerne, hvis du lægger for hårdt ud.

Læs også: 4 tips til hjemmetræningen

Men hvad gør du så, hvis det er svært at undvære løbeturen meget længere? Det spørgsmål forsøger læger fra Dansk Idrætsmedicinsk Selskab nu at besvare med en ny guide, der skal hjælpe tidligere corona-patienter i form igen.

Guiden er for dig, der har haft et mildt eller moderat forløb med corona. Hvis du har været indlagt under dit corona-forløb skal du meldes klar af din læge, før du kan begynde at træne.

Læs også: Spørgsmål om ømme muskler

Tag den med ro

Det vigtigste budskab fra lægerne, der står bag guiden, er, at du skal starte blidt ud, når du begynder at dyrke motion efter et corona-forløb. Det skyldes, at man, hvis man presser kroppen for hårdt til at starte med, kan få tilbagefald, der kan gøre det endnu sværere at komme i gang med træningen igen.

Derfor er det vigtigt, at du først starter programmet, når du kan klare daglige gøremål og gå 500 meter i fladt terræn uden at blive forpustet eller træt.

Guiden opererer med fem trin, der skal lede dig tilbage til dit normale niveau, før du blev syg. Hvis du på et tidspunkt i din træning oplever, at dine symptomer kommer igen, når du kravler et trin op, så bør du tage et trin ned igen og vente 24 timer, før du igen prøver at tage trinnet op.

Læs også: Motion - lidt har også ret

Du skal kontakte lægen, hvis du i forbindelse med din træning oplever

  • brystsmerter, der ikke er relateret vejrtrækning
  • hjertebanken, der føles anderledes end normalt ved træning
  • svimmelhed
  • besvimelse (ring 112)
  • hoste og åndenød mere end vanligt.

Du finder guiden her

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilde: Hvidovre Sygehus

Sidst opdateret: 08.03.2021

Annonce