Annonce

Ny kampagne: Har du stadig brug for din medicin?

Har du taget din medicin længe, og har du tænkt over, om du stadig skal tage samme dosis? Så kan du altid tage en snak med din læge. Det opfordrer Sundhedsstyrelsen til i en ny kampagne.

Sundhedsstyrelsen sætter i en ny kampagne fokus på danskernes lægemiddelforbrug, og opfordrer alle til at tænke over deres forbrug af lægemidler.

Tal med din læge om dit medicinforbrug

Mange af os tager dagligt en eller flere slags medicin mod sygdomme eller lidelser, og selvom der er meget behandling, der kræver medicin, er der også nogle sygdomme, hvor behovet for behandling og medicin ændrer sig over tid. For eksempel ændrer den måde, vi optager medicin, sig på med alderen, hvilket kan gøre, at der er behov for en anden behandling, end den man tidligere har fået. Derfor er det også i orden at stille spørgsmålstegn ved den behandling, man får og tale med sin læge om, om der er andre muligheder for behandling.

Da der er meget medicin, der er nødvendigt at tage, er det vigtigt, at man taler med sin egen læge først og ikke selv stopper med at tage sin medicin eller ændrer på den dosis, man får.

Læs også: Medicin - vigtigt at vide om medicin

Overforbrug og uhensigtsmæssig brug af medicin

Fie Madvig Larsen, der er projektleder på kampagnen, fortæller, at der er et generelt problem med overforbrug og uhensigtsmæssig brug af nogle lægemidler.

I den nye kampagne sætter Sundhedsstyrelsen derfor både fokus på overforbrug og uhensigtsmæssig brug af medicin, der begge kan forårsage bivirkninger. Overforbrug af medicin kan være, at man tager for meget smertestillende medicin, hvilket for eksempel kan føre til, at man får medicin-overforbrugs-hovedpine, som er en kronisk hovedpine forårsaget af for meget smertestillende medicin. Uhensigtsmæssig brug af medicin kan derimod være, at man tager mange lægemidler på samme tid, hvilket kan øge risikoen for bivirkninger ved medicinen.

Fem spørgsmål til dit medicinforbrug

Som en del af kampagnen har Sundhedsstyrelsen opridset fem gode spørgsmål, som du kan stille dig selv om dit forbrug af medicin. De kan få dig til at reflektere over dit medicinforbrug og overveje, om det er tid til at tale med din læge om det: Ved du, hvorfor du tager medicin? Ved du, hvordan din medicin virker? Ved du, hvilke bivirkninger, du skal være opmærksom på? Tror du, at du får noget medicin, som du ikke har brug for? Ved du, hvor længe du skal tage din medicin?

Få flere nyheder om sundhed og sygdom i Netdoktors nyhedsbreve. Se en oversigt over Netdoktors nyhedsbreve og tilmeld dig her


Kilder: Sundhedsstyrelsens artikler: Har du brug for din medicin? og Kend din medicin, rigshospitalet.dk

Sidst opdateret: 15.03.2023

Annonce