Annonce

Ny undersøgelse sætter fokus på leddegigt

Personer med leddegigt døjer i større grad med smerter og højere sygefravær end den øvrige befolkning, viser en ny undersøgelse.

Næsten 90 procent af danskere med leddegigt er plaget af smerter i arme, hænder, knæ og andre led, mens ca. 70 procent lever med smerter i skulder, nakke, ryg og lænd.

Det viser en rapport udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed, som sætter fokus på forekomsten af leddegigt blandt voksne i Danmark.

Læs også: At leve med leddegigt

Højere stressniveau og flere sygedage

Rapporten, der er baseret på en større spørgeskemaundersøgelse, hvor 162.000 danskere har deltaget, giver et indblik i helbred, trivsel og sygdom hos danskere med leddegigt.

Leddegigt er en kronisk betændelseslignende tilstand, der angriber kroppens led ved at nedbryde ledbrusk og knogler. Det er individuelt, hvordan gigtsygdommen viser sig, ligesom det er vanskeligt at forudsige, hvordan den vil udvikle sig hos den enkelte. Det kan derfor også være forskelligt, hvordan personer med leddegigt oplever og bliver påvirket af sygdommen.

SIFs nye undersøgelse viser dog, at personer med leddegigt generelt vurderer deres eget helbred til at være dårligt. Rapporten viser også, at de rent faktisk har et dårligere fysisk helbred, ligesom deres stressniveau også er højere sammenlignet med personer uden leddegigt.

I undersøgelsen fremgår det desuden, at personer med leddegigt i gennemsnit har 5,6 flere sygedage om året i forhold til personer uden leddegigt.

Læs også: Brevkasse: Kan leddegigt brænde ud?

Symptomer du skal holde øje med

Der er ikke en enkelt årsag til, hvorfor nogle mennesker bliver ramt af leddegigt. Man ved, at gigtsygdommen er let øget i familier, hvor den allerede er konstateret, men forskning tyder også på, at ydre faktorer har en betydning for sygdommens opståen og udvikling. Sygdommen kan altså ramme alle. Dog viser den sig to til tre gange så hyppigt hos kvinder som hos mænd.

Hvis du selv oplever smerter og er i tvivl, om det kunne være leddegigt giver Netdoktor dig her en oversigt over de mest almindelige symptomer på sygdommen:

  • Smerter og hævelse i leddene
  • Morgenstivhed i kroppen
  • Øget træthed og let temperaturforhøjelse
  • Nedsat bevægelighed
  • Sovende fornemmelse i fingrene

Det skønnes, at ca. 35.000 personer lider af leddegigt i Danmark, mens 2.000 årligt bliver ramt af sygdommen.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Statens Institut for Folkesundhed, Gigtforeningen og Netdoktors egen side: Leddegigt.

Sidst opdateret: 08.02.2018

Annonce