Annonce

Nye regler for kørekort til ældre

En ændring af loven om fornyelse af kørekort gør det lettere for ældre over 75 år at have kørekort. Kortet skal nemlig ikke længere fornyes hvert andet år som tidligere.

I juni vedtog Folketinget en lovændring om, at personer over 75 år ikke længere behøver at få fornyet deres kørekort hvert andet år - eller hvert år for personer over 80 år. Samtidig afskaffes reglen om, at man skal have foretaget et helbredstjek i forbindelse med fornyelsen.

Lovændringen trådte i kraft d. 1. juli 2017, og fornyer man sit kørekort i dag, vil kortet derfor være gyldigt i 15 år, før det igen skal fornyes. Ændringen gælder for kørekort til såkaldte gruppe 1-køretøjer (almindelig bil, knallert, motorcykel og bil med stort påhængskøretøj).

I nogle tilfælde skal man dog fortsat have et helbredstjek og aflevere lægeerklæring forud for fornyelse af kørekortet. Læs mere på Borger.dk.

Ingen betydning for trafiksikkerheden

Idéen med hyppig fornyelse med tilhørende helbredstjek var at øge trafiksikkerheden. Men ingen studier har kunnet påvise, at ældre bilister udgør en større risiko i trafikken end andre aldersgrupper.

Læs mere i Havarikommissionens rapport om ulykker med ældre bilister.

Medicin kan dog påvirke køreevnen

I nogle af de ulykker, som Havarikommissionen har undersøgt, havde den ældre havde taget medicin, som kan påvirke evnen til at køre bil. Vær derfor opmærksom på, om eventuel medicin, du tager, kan påvirke din køreevne. Det vil altid fremgå af indlægssedlen, hvis det er tilfældet.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Folketinget.dk, Havarikommissionen for vejtrafikulykker, Ældresagen.dk og Borger.dk.

Sidst opdateret: 18.07.2017

Annonce