Annonce

Nyt studie: Omlæg kosten og forlæng dit liv

Forskere fra Norge har undersøgt den vestlige kost og har sammensat to diæter, som de mener, kan forlænge dit liv. De kalder dem den optimale diæt, og så er der en mere realistisk diæt.

Hvis du ændrer din kost, kan du forlænge dit liv. Også selvom du er oppe i årene. Det viser et nyt studie, der er lavet af norske forskere fra Universitetet i Bergen og udgivet i tidsskriftet PLOS Medicine. Du kan tilmed regne ud, hvor mange år du kan lægge til din levetid. Kosten skal være sund, og jo tidligere du starter, jo flere år kan du lægge til. Men det er aldrig for sent, og alle aldre kan få nogle ekstra år på deres forventede levetid, mener forskerne. De har kigget nærmere på indtaget af bestemte fødevarer og har fundet frem til to diæter, som altså skulle kunne forlænge livet.

Den optimale diæt

Den optimale diæt består af en ultrasund kost. Den skal primært bestå af fuldkorn, bælgfrugter, fisk, frugt og grøntsager, og så skal du spise en håndfuld nødder dagligt. Derimod skal du næsten vinke helt farvel til rødt kød og forarbejdet kød, sukkerholdige drikke og raffineret sukker.

Den realistiske diæt

Den realistiske diæt er en mellemting mellem den ovennævnte optimale diæt og den typisk vestlige kost. Den er ikke lige så streng som den optimale diæt, men du skal spise mere fisk, grønt, bælgfrugter og fuldkorn, og mindre rødt kød og søde drikke.

Så meget længere kan du leve

Ifølge forskerne kan du altså leve længere, hvis du følger deres diæter. Det gælder, at jo tidligere du justerer din kost, jo længere kan du forvente at leve. Men uanset din alder er der leveår at hente.

Her kommer et udpluk af, hvor meget længere du, ifølge studiet, kan forvente at leve.

  • En 55 årig mand kan med den realistiske diæt forlænge sine leveår med 5,5 år, mens han på den optimale diæt kan forlænge det med 10,2 år.

  • En kvinde på 80 år kan med den realistiske diæt forlænge sit liv med 2 år, mens hun på den optimale diæt kan tilføje 3,5 år.

  • På den optimale diæt kan en 20-årig kvinde leve 10 år længere, mens en mand på samme alder kan leve op til 13 år ekstra.

Mangler at undersøge livsstil og helbred

Der er andre faktorer end kosten, der bestemmer din levealder, men i studiet er der kun fokuseret på kosten. For eksempel tog det ikke højde for dårligt helbred, genetik og livsstil, herunder rygning, alkoholindtag og fysisk aktivitet. Derudover siger forskerne selv, at det er svært at sige, hvor lang tid det præcis tager at opnå fuld effekt af at omlægge til en sund kost. Det endelige resultat af, hvor gammel du bliver, kan i sidste ende også blive påvirket af udviklingen af medicin eller ændringer i livsmønstre.

Få flere nyheder i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: hjerteforeningen.dk, Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study, 2022

Sidst opdateret: 24.03.2022

Annonce